heb ik een burn-out?

Bang voor burn-out?

Steeds meer mensen worden getroffen door een burn-out. De combinatie job, gezin, relatie,sociale verplichtingen, ... weegt soms loodzwaar. Als je bovendien altijd klaar staat voor anderen, schuilt een burn-out mogelijk om de hoek.

Een burn-out is een levenservaring, maar voor velen blijft het helaas ook een zwakke plek. Met de juiste handvatten leer je de signalen sneller herkennen. Dankzij zelfzorg ligt de weg naar een vrij en gelukkig leven open.

Heb ik een burn-out?

We kunnen er niet meer omheen: burn-out is een probleem in onze maatschappij. We kennen allemaal wel iemand die een burn-out doormaakte en ons eigen leven is zó druk dat we soms niet meer weten wat we eerst moeten doen. We voelen ons moe, ervaren stress en er zijn momenten waarop we het allemaal even niet meer zien zitten.De vraag die velen zich wel eens stellen is: "Heb ik een burn-out"? Het antwoord daarop is niet zo eenvoudig als "ja" of "nee". Omdat er zo veel aandacht naar gaat en de symptomen voor de meesten onder ons herkenbaar zijn, vind je hieronder meer informatie over wat een burn-out is, hoe je het kan herkennen en wat je er kan aan doen.Belangrijk: raadpleeg een arts om jouw individuele situatie te bespreken.

Wat is een burn-out?

Mensen met een burn-out voelen zich opgebrand, leeg en weten het allemaal even niet meer.
Lees meer

Wat is de oorzaak?

Mensen met een burn-out voelen zich opgebrand, leeg en weten het allemaal even niet meer.
Lees meer

Wat kan ik doen?

Mensen met een burn-out voelen zich opgebrand, leeg en weten het allemaal even niet meer.
Lees meer

Loop jij risico op een burnout?


Als we ons moe, overbevraagd en gestrest voelen, lopen we een groter risico op een burn-out. Maar ben jij ook het type persoon voor een burn-out? 

Als je jezelf in heel wat van deze puntjes herkent, is het wijs om extra voor jezelf te zorgen.

  • Gevoel van gejaagdheid
  • Steeds rekening houden met verschillende scenario's / voorbereid op zijn op alles
  • Meestal aan meerdere zaken tegelijk denken
  • Het goed willen doen voor anderen / bevestiging zoeken
  • Zeer efficiënt zijn en moeite hebben met tijdverspilling
  • Gespannen spieren in je aangezicht / tandenknarsen
  • Veel plannen hebben en je doelen (snel) willen bereiken
  • Slechte slaper / vaak wakker worden / licht slapen

Wat is een burn-out?

Allereerst: iedereen is anders en dus is ook iedere burn-out anders.

Algemeen kunnen we stellen dat een burn-out betekent dat je fysiek en mentaal uitgeput bent, je afstandelijker of minder betrokken voelt en niet meer in staat bent om beroepsmatig goed te functioneren. Mensen met een burn-out voelen zich moe, maar slapen vaak heel slecht. De meeste mensen met een burn-out hebben het lastig omdat ze nu niets meer lijken te kunnen, daar waar ze vroeger eindeloos energie leken te hebben.

De term burn-out wil eigenlijk zeggen dat iemand zich opgebrand voelt. Daar waar vroeger veel passie en een grote vlam zat, is het vuur nu gedoofd en blijft er enkel een verbrande lucifer over.


Een burn-out is een gevolg van te lang doorgaan, daar waar de grenzen al lang bereikt zijn. Er steken allerlei klachten de kop op, die in veel gevallen in eeste instantie worden genegeerd.

Vrees je dat je een burn-out hebt? Erover praten helpt.

Symptomen

De symptomen van een burn-out zijn vrij algemeen en kunnen tegelijk allerlei vormen aannemen. Het is niet omdat je een paar van deze symptomen ervaart dat je daarom ook meteen een burn-out hebt. Bovendien zijn veel van deze symptomen ook gelinkt aan andere aandoeningen.

Raadpleeg altijd een arts voor een correcte diagnose.

  • Geen energie meer, uitgeput voelen
  • Spierspanningen, pijn
  • Slecht of onrustig slapen
  • Pijn of druk op de borst
  • Moeite met concentreren, geheugen laat je in de steek
  • Prikkelbaar reageren
  • Emotioneel reageren
  • Piekeren
  • De nood voelen aan een langdurige vakantie
  • Een gevoel van gejaagdheid
  • Duizeligheid
  • ...

Als je een burn-out doormaakt is dat geen teken van zwakte en het wil ook niet zeggen dat er iets "mis" is met jou. Je bent niet gek en geen aansteller. Het hoeft ook niet te betekenen dat je van job moet veranderen of andere drastische beslissingen moet nemen. Herstellen van een burn-out kan lang duren, maar met de juiste begeleiding kan je er ook relatief snel weer bovenop komen. 

Heel wat mensen staan voor je klaar met tips en goedbedoeld advies. Weet dat wat voor de ene werkt niet per se voor jou zal werken. Zoek voor jouw specifieke situatie professionele begeleiding op jouw maat. Goedbedoeld advies is mooi in principe, maar dat kan ook extra stress bezorgen en dat is niet de bedoeling natuurlijk.


Het praktische zelfzorgboek

Een boek vol inzichten, inspiratie en nuttige tips

Het praktische zelfzorgboek

Wat is de oorzaak van een burn-out?

Een burn-out wordt over het algemeen nog steeds gelinkt aan onze job. De vraag stelt zich regelmatig of de oorzaak ligt aan onze maatschappij, de (mentaliteit van de) werkgever of de persoon met de burn-out zelf. We zijn vaak op zoek naar een oorzaak en / of een schuldige en vragen ons af of het geen groter probleem van de gehele maatschappij is. Hét juiste antwoord hierop is niet zo eenvoudig en we kunnen ons afvragen of er wel één correct antwoord bestaat. Net zoals de vraag over de kip en het ei, is het ook voor een burn-out moeilijk te zeggen wat de precieze oorzaak is en het één bestaat moeilijk of zelfs onmogelijk zonder het ander.

Onze maatschappij en ons leven is samengesteld uit een bijzonder samenspel van verschillende mensen en hun bijhorende persoonlijkheden.

We hebben allemaal een bepaalde levenservaring en een eigen rugzak. Er is veel meer aandacht voor het individu, terwijl er nog steeds een gebrek kan zijn aan sociale ondersteuning. Daarnaast zijn er best wat mensen die te veel hooi op hun vork nemen, een moeilijke privé-situatie doormaken, lijden aan chronische pijn of een chornische aandoening of gewoonweg al te lang proberen sterk zijn.

Een pasklaar antwoord op wat een burn-out nu precies veroorzaakt bestaat helaas niet. Een oplossing die voor iedereen werkt bestaat bijgevolg ook niet. Ieders verhaal is anders, evenals de manier om ermee om te gaan. Het is heel belangrijk om te beseffen dat elk verhaal ertoe doet. Zelfs als jij "in theorie geen reden hebt" om ten prooi te vallen aan een burn-out, toch is het belangrijk om tijdig hulp te zoeken. Hoe langer je wacht om aan te geven dat het even niet meer gaat, hoe langer de weg naar herstel waarschijnlijk zal duren.

Inspirerende quotes

Hier vind je enkele inspirerende quotes met bijhorende teksten en inzichten die je kunnen ondersteunen wanneer je een burn-out doormaakt. Je kan ze afdrukken, ergens ophangen, delen op sociale media, ...

Verschillende vormen van burn-out

Hoewel een burn-out nog steeds in eerste instantie wordt gelinkt met het werk, bestaan er heel wat verschillende vormen van burn-out. Het mag duidelijk zijn dat niet enkel je job aan de basis van een burn-out kan liggen. Het is echter wel het meest voor de hand liggend om van je job een pauze te nemen. Een pauze nemen van je partner, kinderen, vrienden of familie lijkt al wat minder evident en het is al helemaal minder maatschappelijk aanvaard. Naast de klassieke burn-out, bestaat er ook zoiets als parentale burn-out, seksuele burn-out, sociale burn-out, introvert burn-out. Heel vaak hebben mensen in de zorg last van compassiemoeheid, wat je ook wel kan zien als een vorm van burn-out.

Ben je herstellend van een burn-out en op zoek naar de juiste handvatten om herval te voorkomen?

Wat kan je zelf doen?

Wanneer iemand een burn-out doormaakt, komt die meestal zichzelf wel ergens tegen. Je kan een burn-out in veel gevallen ook een soort identiteitscrisis noemen. De vraag "Is dit het nu?!" is een vraag die mensen met een burn-out zich vaak stellen. Het besef komt dat het leven zoals het was misschien toch niet helemaal bij je past. Vaak blijkt dat mensen die een burn-out doormaken hun leven in teken gesteld hebben van anderen. Ze deden dingen waarvan ze dachten dat die bij hen pasten, maar dat blijkt achteraf bekeken niet echt het geval te zijn.

Op zo'n momenten is zelfzorg van uitermate belang. Dankzij zelfzorg ontdek je wie je bent, hoe je reageert in bepaalde situaties en je leert van jezelf wat je nodig hebt om je terug goed te voelen in je vel. 

Zelfzorg is veel meer dan tijd nemen voor jezelf. Zelfzorg betekent stilstaan bij jou als persoon en jezelf leren kennen en aanvaarden zoals je bent. De eerste stap naar herstel van een burn-out is dan ook aanvaarden dat je dit doormaakt. Aanvaarden is niet hetzelfde als je erbij neerleggen. Zelfzorg helpt je om je terug vrij en gelukkig te voelen.

Praktische tips voor herstel bij burn-out

Hoe geraak je zo snel mogelijk van je burn-out verlost? Door niet te snel te willen gaan...

Een burn-out heeft de tijd genomen om langzaam je lichaam en je hoofd binnen te sluipen. Helaas kan je dan ook niet verwachten dat je er na één week ziekteverlof en één gesprek weer vanaf bent. Hieronder vind je enkele tips die kunnen helpen bij je herstel. Zoals reeds eerder gezegd is iedereen anders, zowel qua symptomen als op vlak van oplossingen. 

  • Zoek medische hulp en vertel eerlijk hoe je je voelt
  • Probeer niet te oordelen over jouw "recht" op burn-out
  • Durf toe te geven dat het even wat minder gaat
  • Weet dat een burn-out geen teken van zwakte is
  • Rust voldoende, maar probeer ook te bewegen
  • Voel je niet schuldig als je geniet van iets leuks
  • Neem je tijd en probeer niets te forceren
  • Zoek de natuur op, die werkt helend

Tot slot: meestal reageren we bij anderen heel begripvol wanneer ze een burn-out doormaken. Wanneer het ons zelf overkomt zijn we vaak heel wat strenger en willen we niet toegeven dat wij - sterk en veerkrachtig - ook ten prooi zijn gevallen aan de ziekte die je niet kan zien. Een ziekte waarvan je niet kan zien dat ze er is, is vaak moeilijk te aanvaarden. Want "je ziet er toch goed uit".

Toch mogen we een burn-out niet onderschatten. Je hoeft je niet constant af te vragen of het jou ook zal overkomen, maar wanneer je alarmsignalen opmerkt is het wel belangrijk om tijdig op de rem te gaan staan. Bewustzijn van jezelf en je risicofactoren is reeds het halve werk. 



Wil jij een burn-out voorkomen of zoek je hulp bij je herstel?



Maak een afspraak

>