Ben jij al goed genoeg?


Haal je veel inspiratie uit mijn blogs? Je mag mij altijd trakteren op een theetje 🍵

Lieselot |
02/07/2019     | leestijd min.

? Heb jij ook het gevoel dat je vaak een masker moet opzetten?

? Ga je je anders gedragen afhankelijk van de omgeving waarin je je bevindt? Op het werk, thuis, bij vrienden,…

? Denk je soms: ik ga niet te veel laten merken hoe ik me voel, want wat zouden ‘ze’ anders van mij gaan denken?

? Wil jij de beste zijn in alles en heb je het gevoel dat je hard moet werken om alles te bereiken wat anderen van jou verwachten?

? Hoe mooi zou het zijn als jij simpelweg jezelf zou kunnen zijn? Wéét je nog wel wie er onder dat masker zit? En meer nog: aanvaard je wie je bent?

De maatschappij legt ons vaak een druk op over hoe we ons moeten gedragen. We groeien op in een wereld gericht op prestatie, met als doel zo ver mogelijk te geraken in het leven en als het even kan willen we ook nog eens overal de beste in zijn en iedereen overklassen. En dan creëren we gedachten zoals:

? ik ben niet goed genoeg

? ze vinden me waarschijnlijk dom

? als ik bij die groep mensen ben moet ik sfeer brengen

? ik moet altijd voor anderen klaar staan, anders gaan ze mij niet aanvaarden

? ik heb het zo druk (drukke job, sociaal leven, huishouden perfect op orde, de kinderen vragen veel van mij,…)

? als ik maar mijn best doe en dan nog een stap verder ga, dan pas zal ik goed genoeg / gelukkig zijn

Vorige week kwam ik deze foto tegen en die moest ik gewoon delen. Want wat als iedereen nu gewoon meer zichzelf zou kunnen en durven zijn? Wat als we geen maskers meer zouden moeten dragen? Als we het gewoon kunnen tonen dat we eens een mindere dag hebben of geen zin hebben om sociaal noch de beste te zijn? Wat als we niet het gevoel hebben dat we altijd voor anderen moeten klaar staan? En hoe plezant zou het zijn als we op bepaalde momenten eens alles zouden kunnen loslaten en gek doen, gewoon omdat we daar zin in hebben?

Ik heb geleerd dat ik niet zoveel ‘moet’ als ik mezelf altijd heb voorgehouden, dat ik ook gewoon mezelf mag zijn en dat mijn job niet bepaalt wie ik ben. Ik ben ik, goed zoals ik ben, met sterke punten en minder sterke punten. En door dat te aanvaarden besef ik dat ik eigenlijk best wel ok ben.

Wie ben jij? Wie ben jij écht?

Deel deze blogOver de auteur

Lieselot is trotse mama van Mathias en gelukkig getrouwd met Dieter. Carrière maken, zorgen en klaarstaan voor anderen was jaren haar prioriteit, tot ze zelf ziek werd en zelfzorg steeds belangrijker werd in haar leven. Nu combineert ze zelfzorg met de zorg voor anderen als Zelfzorg Expert.

Dit kan je ook interesseren


Ontspannen in 5-4-3-2-1
Geen goede voornemens
7 zelfzorg tips voor je mentale gezondheid tijdens de feestdagen

Zelfzorg (z)ingeving


Liefde en vriendschap geven en nemen
Affirmatie geweldige mama
Zelfliefde Anders zijn
Reflectiemoment ongeduld
Carrière-Succesvol
Aanvaarding tijd
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Starten met zelfzorg?

Dan is Het praktische zelfzorgboek misschien iets voor jou. Dit boek in handig zakformaat helpt jou om meer inzichten te krijgen in jezelf en wat jij nodig hebt om je goed te voelen en gelukkig te zijn.

Het praktische zelfzorgboek
>