Een speciale gelegenheid

0 comments

Ben jij iemand die wel eens iets moois koopt en dat houdt “voor een speciale gelegenheid”? Of leef je soms in de toekomst? Daarmee bedoel ik of je “als – dan” zinnen gebruikt? Bijvoorbeeld: Als onze kinderen groot zijn, dan …

Gisteren had ik een diepgaand gesprek met een persoon die mij heel dierbaar is. Het ging over het maken van belangrijke levenskeuzes. Tijdens het gesprek sprak ik de volgende ‘filosofische’ woorden: we kunnen alleen maar het beste van ons leven maken. En vooral leven op een manier dat als we vroeg of laat op ons sterfbed komen te liggen, we niet moeten terugkijken met spijt.

Toevallig las ik daarna het verhaal “A Story To Live By”, waarvan ik je bij deze heel graag de vertaling meegeef. Omdat het eentje is om over na te denken.

Een verhaal om naar te leven

Mijn schoonbroer opende de onderste schuif in het bureau van mijn zus en haalde er een doosje in cadeauverpakking uit. “Dit”, zei hij, “is geen ondergoed. Het is lingerie”. Hij haalde de cadeauverpakking eraf en gaf me het ondergoed. Het was exclusief, van zijde, handgemaakt en afgewerkt met kant. Het prijsetiket met torenhoog bedrag hing er nog aan. “Mijn vrouw kocht dit op onze eerste reis naar New York, minstens 8 of 9 jaar geleden. Ze heeft het nooit gedragen. Ze bewaarde het voor een speciale gelegenheid”. Hij nam het ondergoed uit mijn handen en legde het op het bed bij de andere kleren die we naar de begrafenisondernemer zouden brengen.

Speciale gelegenheid

Hij streelde even mijmerend het zachte materiaal. Vervolgens deed hij de lade van de kast dicht en draaide zich naar mij. “Bewaar nooit iets voor een speciale gelegenheid. Elke dag dat je leeft is een speciale gelegenheid”.

Zijn woorden zinderden na tijdens de begrafenis. Ook tijdens de dagen die volgden, toen ik hem en mijn nicht hielp om alle droevige taken te volbrengen die volgen op een onverwacht overlijden. Ik dacht erover na op het vliegtuig tijdens mijn terugkeer naar huis. Ik peinsde over alle dingen die ze niet had gezien, gehoord noch gedaan. Ik dacht na over de dingen die ze heeft gedaan zonder te beseffen dat ze speciaal waren.

Meer genieten

Zijn woorden zitten nog steeds in mijn achterhoofd en ze hebben mijn leven veranderd. Ik lees meer en poets minder. Ik zit op mijn terras en bewonder het uitzicht zonder me druk te maken over het onkruid in de tuin. Ik breng meer tijd door met mijn familie en vrienden en plan minder nutteloze vergaderingen in. In de mate van het mogelijke, zou het leven een patroon moeten zijn van genieten, niet van ondergaan. Ik probeer nu om deze momenten te herkennen en ik koester ze.

Ik bewaar niets meer voor later; we gebruiken ons mooie servies en kristallen glazen voor elke speciale gelegenheid – zoals een kilogram afvallen, de gootsteen ontstoppen, de eerste bloesems in onze tuin.

Ik draag mijn mooie kleren om naar de markt te gaan als ik daar zin in heb. Mijn theorie is dat als ik er welstellend uitzie, ik gerust 28,45€ kan betalen voor een kleine kar met boodschappen zonder te huiveren. Ik bewaar mijn lekker ruikende parfum niet voor speciale gelegenheden. De mensen aan de kassa in een grootwarenhuis of bankiers hebben een neus die even goed functioneert als mijn feestende vrienden.

Later bestaat niet meer

“Ooit” en “op een dag” verliezen hun aandeel in mijn woordenschat. Als het de moeite waard is om te horen of te doen, doen wil ik het nu horen of doen. Ik heb geen idee hoe mijn zus zou gereageerd hebben als ze had geweten dat ze hier niet meer zou zijn voor de morgen die we allemaal als vanzelfsprekend nemen. Ik denk dat ze had willen samen zijn met familieleden en een paar goeie vrienden. Misschien had ze zelfs contact opgenomen met vrienden uit het verleden om zich te verontschuldigen en gekibbel uit het verleden goed te maken. Ik wil geloven dat ze sushi zou gaan eten zijn, haar lievelingsgerecht. Ik veronderstel dat ik het nooit zal weten.

Boos om wat niet meer kan

Als ik zou weten dat mijn uren geteld zijn zou ik boos zijn. Boos om die kleine dingen die ik niet meer zou kunnen doen. Boos omdat ik het uitstelde om goede vrienden te zien met wie ik later wel eens contact zou opnemen. Boos omdat ik bepaalde brieven niet heb geschreven die ik binnenkort wel eens zou schrijven. Boos en verdrietig omdat ik mijn echtgenoot en mijn dochter niet genoeg vertelde hoezeer ik van hen hou. Ik doe heel erg mijn best om niets uit te stellen, om niet terughoudend te zijn en om te genieten van alles wat blijheid en glans in ons leven brengt.

En elke ochtend, als ik mijn ogen open, zeg ik tegen mezelf dat het speciaal is.

Elke dag, elke minuut, elke ademhaling is… een geschenk uit de hemel.

We leven nu

De boodschap die ik hier wil meegeven en die ik ook vaak tijdens mijn coaching sessies meegeef is dat we NU leven. Op dit moment. Niet in de toekomst, maar óók niet in het verleden.

Het leven is niet altijd eenvoudig, het kan soms verdomd moeilijk zijn. Er kunnen ons dingen overkomen die we niet in de hand hebben, waar we geen controle over hebben. En toch kunnen we alleen maar het beste maken van dit leven. Want zoals het nu is, onder deze vorm, op deze manier, hebben we er maar 1. Op dit moment.

Over de auteur:

Lieselot gelooft in mensen en in hun mogelijkheden. Maar ze beseft ook dat heel wat mensen nood hebben aan het besef dat het ok is om niet perfect te zijn. Dat is precies waar ze zich op richt tijdens coaching sessies. Lieselot combineert een job als apotheker met haar passie voor coaching, omdat ze gelooft dat de combinatie van wetenschap en intuïtie een hele mooie meerwaarde biedt aan haar klanten. Haar grootste sterktes? Ze heeft een luisterend oor, staat voor je klaar zonder oordeel en klanten verwijzen naar haar als rustbrenger, door haar zachte en rustgevende stem en uitstraling.

About the Author

Follow me

Lieselot is trotse mama van Mathias en gelukkig getrouwd met Dieter. Carrière maken, zorgen en klaarstaan voor anderen was jaren haar prioriteit, tot ze zelf ziek werd en zelfzorg steeds belangrijker werd in haar leven. Nu combineert ze zelfzorg met de zorg voor anderen als Zelfzorg Expert.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>