Geen goede voornemens

0 comments

Hebben goede voornemens voor het nieuwe jaar ooit écht gewerkt?

De voorbije jaren heb ik me voorgenomen om géén goede voornemens meer te maken. Ze leggen zoveel druk bij het begin van het jaar, je hebt er hoge verwachtingen van en na enkele weken besef je dat ze eigenlijk niet haalbaar zijn en verdwijnen ze naar de achtergrond.

Flexibele voornemens

Hoe kan je trouwens weten of voorspellen dat je over een paar maanden nog steeds dat ene doel wil bereiken?

Persoonlijk heb ik steeds zoveel ideeën en plannen dat het eigenlijk zelfs een beetje onmogelijk is om één bepaald doel te stellen.

Daarnaast durf ik nog al wel eens van gedacht veranderen, dus als ik weer eens met een plan kom aandraven, dan zegt mijn hoofd (en eerlijk gezegd mijn omgeving ook): "Daar is ze weer met een idee" ?

Daarmee wil ik niet zeggen dat ik niets realiseer... integendeel, ik zet veel plannen om in realiteit, maar voor mij persoonlijk is het niet helpend om een "voornemen voor het jaar" te hebben. Voor mij voelt het beter om flexibele voornemens te maken.

Ik geloof wél in het stellen van doelen en het plannen om die doelen te bereiken. Alleen niet (uitsluitend) bij het begin van het nieuwe jaar.

Daarom is het goed om het nieuwe jaar wat rustiger te beginnen. We zijn nu de tweede vrijdag van januari en dat is meestal zo'n moment waarop de goede voornemens al naar de achtergrond zijn verdwenen.

Als dat bij jou ook het geval is, dan is het misschien een goed idee om de voornemens voor 2023 helemaal los te laten en opnieuw te beginnen, op een rustig tempo.

De lat lager leggen

Goede voornemens gaan meestal ook gepaard met de wens om een "betere versie van jezelf" te worden. En stiekem zit daar al wel eens de hoop of verwachting bij om "de beste" te worden in iets.

Alleen nog maar die zin schrijven voelt aan als zoveel druk.

Misschien omdat ik het herken.... Ik heb al vaak die druk opgevoerd voor mezelf om bijvoorbeeld "de beste" in mijn vak te worden. Daarbij zag ik mij al op televisie komen in praatprogramma's om te praten over zelfzorg en dé meest gevraagde persoon zijn als het gaat over zelfzorg.

Gelukkig ben ik gaan beseffen dat succes niet afhangt van hoe bekend je bent. Mijn succes ligt erin om jou te begeleiden naar meer rust in je hoofd en je lichaam. En als jij en ik weten dat dit goed gewerkt heeft, ben ik al héél tevreden.

Daarbij hoef ik niet per se lof te krijgen via televisie of andere kanalen. Het brengt veel meer voldoening om mensen écht te helpen, dan overal te gaan vertellen dat je mensen helpt. Zo zie ik het toch ?

En dat op zich is dan wel weer een rustgevend voornemen: op kleine schaal mensen helpen is meer dan genoeg. Het hoeft niet altijd groots te zijn om succesvol te zijn.

Meer tevreden en dus gelukkiger

Ik geloof ook dat we met z'n allen veel meer tevreden in het leven zouden staan als we onze hoop, verwachtingen en doelen kleiner en schaalbaarder maken.

Dat wil niet zeggen dat je niet groots mag dromen, wel dat je kleiner mag beginnen en de droom stap voor stap groter maken.

Het valt me op dat het veel meer rust brengt als je flexibeler omgaat met je doelen, als je kleinere voornemens hebt dan "ik wil dit jaar 20kg afvallen".

Je wordt daar ook niet gelukkig van, van dergelijke grote doelen. Het is vermoeiend en demotiverend om van die grootse doelen te stellen en telkens weer een nieuw belangrijk doel na te streven.

Wat als we gewoon afstand nemen van de oude manier van denken en wat als we beseffen dat geleidelijke verandering nog steeds verandering is?

Het brengt veel meer rust én resultaat om stap voor stap naar een doel toe te werken in plaats van meteen een groot masterplan te bedenken en vooral het eindresultaat voor ogen te houden.

Woord van het jaar + focus

Een andere manier om met goede voornemens om te gaan is door nu al een woord van het jaar te kiezen en een focus domein.

Voor mezelf heb ik gekozen voor: loslaten.

Wij mij goed kent weet dat ik nogal een volhardende persoon ben. Ik kan me soms zo verliezen in het "nu meteen" afwerken van een taak. Daarnaast geef ik mezelf altijd veel te korte deadlines. Ik krijg plots een idee dat ik "snel" even zal uitwerken.

Dan geef ik mezelf een paar uur, omdat het in mijn hoofd heel helder is, maar de praktijk wijst uit dat er toch wel wat technische en/of praktische problemen komen bij kijken.

Gevolg: ik blijf doorwerken om toch maar die deadline te halen. Soms zonder pauze, zonder rust. En als ik toch pauze neem, dan blijft het malen in mijn hoofd omdat ik absoluut die oplossing wil verkrijgen zoals ik ze in mijn hoofd had.

Dus dit jaar focus ik op loslaten en minder strakke deadlines. De ervaring leert me namelijk dat wanneer ik het loslaat, ik veel makkelijker mijn deadline haal. Ik voel me rustiger, meer tevreden en ik heb meer genoten van het bereiken van mijn doel.

Het levensdomein waarop ik wil focussen is mijn professionele carrière. Ik ga loslaten om halsstarrig doelen te willen bereiken en meer rust vinden in waar ik sta. 

Neem je tijd

Als jij nog niet weet wat je woord van het jaar wordt en je niet goed weet welk levensdomein je wil aanpakken, dan raad ik je aan om de stresstest in te vullen. Die geeft je een duidelijker beeld van waar jij nu staat en je krijgt er de "gezond evenwicht"-tool bij, die je inzichten geeft in wat jij op dit moment nodig hebt.

Leg jezelf vooral geen druk op om uit te zoeken wat je nu wil of welke doelen je wil bereiken. Neem de tijd en ga stapsgewijs te werk.

hoe heb jij dit jaar je goede voornemens aangepakt?

About the Author

Follow me

Lieselot is trotse mama van Mathias en gelukkig getrouwd met Dieter. Carrière maken, zorgen en klaarstaan voor anderen was jaren haar prioriteit, tot ze zelf ziek werd en zelfzorg steeds belangrijker werd in haar leven. Nu combineert ze zelfzorg met de zorg voor anderen als Zelfzorg Expert.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>