• Home
  • Blog
  • Het belang van zelfzorg en hoe je er een gewoonte kunt van maken

Het belang van zelfzorg en hoe je er een gewoonte kunt van maken

zelfzorg gewoonte

0 comments

Zelfzorg is belangrijk voor onze mentale en fysieke gezondheid. Het lijkt misschien een hele opgave, maar dat hoeft niet zo te zijn. We kunnen van zelfzorg een gewoonte maken door bewuste beslissingen te nemen over de dingen die we elke dag doen.

De eerste stap is het identificeren van het gedrag dat je wil veranderen om je mentaal of fysiek beter te voelen.

Maak vervolgens een lijst van alle gewoontes die je wilt implementeren en zet ze in volgorde van belangrijkheid. Begin vervolgens één voor één aan deze gewoontes te werken totdat ze routine worden.

Een kleine tip: zorg eerst voor jezelf voordat je voor anderen zorgt. Het zal je helpen om je beter te voelen over jezelf en je leven en om je relaties met anderen om je heen te verbeteren.

Waarom het belangrijk is om voor jezelf te zorgen

Hoe hard we ook werken, als we niet voor onszelf zorgen, zal het moeilijk zijn om de vruchten te plukken van dit harde werk. Voor onszelf zorgen is niet egoïstisch, het is een noodzaak om ons goed in ons vel te kunnen voelen en te genieten van het leven. Het is ook een manier om onze familie en vrienden te laten zien dat we ze graag zien. Als we gelukkig zijn, stralen we dat uit en is de kans groter dat de mensen in onze omgeving ook geluk zijn.

Goed voor jezelf zorgen is belangrijk omdat je het verdient. Je verdient het geluk dat hoort bij een gezond lichaam en geest, zodat je je leven ten volle kunt leven.

Zelfzorg is méér dan tijd voor jezelf nemen

Als we aan zelfzorg denken, dan denken veel mensen aan verwennerij en wellness. We stellen ons voor dat we een lang bad nemen, een lekker theetje drinken en alleen maar doen waar we zin in hebben. Als jij je daar goed bij voelt, dan mag dat er zeker bij horen. Dat is óók zelfzorg, maar het is meer dan dat.

Zelfzorg heeft alles te maken met jezelf leren kennen en rekening houden met je behoeften. Het gaat over dingen doen waar je je goed bij voelt, fysiek, mentaal en spiritueel.

Een zorgeloos leven start bij zelfzorg. En zelfzorg start bij jezelf. Wat heb jij nodig om je goed in je vel te voelen? Wat kan jij doen om je dagelijks leven aangenamer te maken?

7 eenvoudige manieren om van zelfzorg een gewoonte te maken

Van zelfzorg een gewoonte maken hoeft geen moeilijk proces te zijn. Het kan zo simpel zijn als het opzetten van een routine voor jezelf of het aanbrengen van enkele wijzigingen in je routine. Deze activiteiten kunnen je helpen stress en angst te verminderen, terwijl je ook je humeur en zelfrespect verbetert. Hier zijn 7 manieren waarop je van zelfzorg een gewoonte kunt maken:

1. Weet wat je nodig hebt (eten, drinken, doen)

Eet, drink en zorg eerst voor jezelf.

Het lijkt een evidentie en toch durven we dit soms vergeten. Je zal niet de eerste zijn die het uitstelt om naar toilet te gaan of iets te drinken te halen omdat je net zo geconcentreerd bezig bent en die ene taak wil afwerken.

Toch is een gezonde levensstijl belangrijk. Op tijd eten en drinken zorgt dat we voldoende energie hebben om de dag door te komen. Tijd maken om te eten bezorgt ons ook de nodige pauzes van ons werk..

2. Creëer een intentie voor de dag en stel grenzen voor jezelf

Om productiever te zijn, is het belangrijk om grenzen te stellen en intenties voor de dag te creëren.

Er zijn veel manieren om grenzen voor jezelf te stellen. Je kunt zelf bepalen hoeveel tijd je op social media doorbrengt of hoeveel uur je per dag wilt werken. Als alternatief kan je bepalen wat je prioriteiten zijn voordat de dag begint en hoe je je tijd wilt besteden.

Een manier om een intentie te creëren is door 3 dingen op te schrijven die je vandaag wilt bereiken en deze aan het eind van de dag nog eens te bekijken en te evalueren.

3. Zorg voor je lichamelijke gezondheid door voldoende te bewegen en te rusten

Onderzoek heeft aangetoond dat een gezonde levensstijl direct verband houdt met je mentaal welbevinden. Met een betere lichamelijke gezondheid voel je je energieker en meer gefocust.

Het lijkt misschien makkelijker om je behoefte aan beweging en slaap uit te stellen tot later, omdat je de tijd niet vindt om dit in te plannen. Toch mogen we de kracht van deze twee dingen niet onderschatten. Voldoende rust en beweging helpen je herstellen van mentale vermoeidheid. Je hoofd krijgt rust, waardoor het tijd krijgt om te recuperen. Trek die sportoutfit dus maar aan. Nog een belangrijke tip: overdrijf niet met sporten, maar neem regelmatig een dagje rust. Ook dat is nodig voor je mentale en fysieke herstel.

4. Stel zelfzorgdoelen die specifiek op jou en jouw behoeften zijn afgestemd

Je hoeft niet meteen te mediteren of een yogi-master te worden. Ga op onderzoek bij jezelf en ontdek wat jou helpt om je goed te voelen. Word je rustig van te mediteren? Fijn! Heb je eerder nood aan een hardloopsessie? Ook goed! Misschien wil je een uurtje gamen of nog iets totaal anders? Allemaal prima! Laat je eerste doel zijn dat je ontdekt wat voorjouwerkt. En stel vervolgens doelen op jouw maat. Wil je beginnen joggen, maar deed je dat nog niet eerder? Start dan niet met de voorbereiding van een marathon, maar begin bij die eerste kilometer. Stapje voor stapje kan je naar grotere doelen werken. Gun het jezelf om klein te beginnen.

5. Maak elke dag tijd voor jezelf, je bent het waard

Het is belangrijk om jezelf tijd voor en met jezelf te gunnen. Je kan ervoor kiezen om iets te doen wat je wilt doen, maar je kan ook gewoon helemaal niets doen. Tijd voor jezelf is belangrijk, want alleen zo zal je ontdekken wat jij nodig hebt om je goed te voelen. Je leert iemand pas echt kennen als je tijd met die persoon doorbrengt. Dat geldt dus ook voor jezelf.

Zet je jezelf vaak op de laatste plaats? Stel je het uit om tijd voor jezelf te maken? Plan dan een afspraak in je agenda… juist ja: met jezelf!

6. Oefen jezelf op zelfcompassie

Zelfcompassie is een vorm van zelfzorg die zich richt op begrip en acceptatie. Deze manier van denken kan een effectief copingmechanisme zijn voor de stress en angst die we ervaren. Let wel: er is een verschil tussen zelfcompassie en zelfmedelijden. Zelfcompassie betekent begripvol zijn voor jezelf. Zelfmedelijden neigt eerder naar jezelf als slachtoffer zien en dat is niet wat we hier bedoelen.

Om zelfcompassie te oefenen, kan je proberen minder streng zijn voor jezelf als je een fout maakt. We zijn allemaal mensen en we maken allemaal wel eens fouten, dus blijf er niet te lang bij stilstaan en laat eventuele negatieve gedachten los. Concentreer je in plaats daarvan op wat je wel goed gedaan hebt en de les die je kan leren uit die ene fout of tegenslag.

7. Merk op hoeveel beter je je voelt wanneer jij óók voor jezelf zorgt

Als je jezelf toelaat om even zorgzaam te zijn voor jezelf als voor iemand anders, dan zal je merken hoeveel beter je je voelt. Je zal dat verschil niet van de ene dag op de andere voelen, maar mettertijd zal je beseffen dat je al even geen last meer had van iets waar je vroeger constant mee worstelde. Je hoeft niet te stoppen met zorgen voor anderen, maar je mag wel beginnen met óók zorgen voor jezelf.

Tot slot: begin klein

Graag deel ik nog een laatste tip met jou en dat is: begin met kleine stapjes. Als je ooit zou trainen om een berg te beklimmen, dan begin je ook niet aan de top. Je gaat stap voor stap vooruit, klimt langzaam omhoog tot wanneer je die top bereikt. Zo is het ook met zelfzorg. Verwacht van jezelf niet het onmogelijke, maar geef jezelf de tijd om te groeien in zelfzorg. De ene dag zal het beter gaan dan de andere. Het belangrijkste is dat je ermee begint. Stap voor stap, voetje voor voetje.

Heel veel succes!

About the Author

Follow me

Lieselot is trotse mama van Mathias en gelukkig getrouwd met Dieter. Carrière maken, zorgen en klaarstaan voor anderen was jaren haar prioriteit, tot ze zelf ziek werd en zelfzorg steeds belangrijker werd in haar leven. Nu combineert ze zelfzorg met de zorg voor anderen als Zelfzorg Expert.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>