• Home
  • Blog
  • Krijg jij ook stress van de zoektocht naar je hogere doel?

Krijg jij ook stress van de zoektocht naar je hogere doel?

Hogere doel

0 comments

Wat is jouw hogere doel in dit leven? Waarom denk je dat je hier bent? Waarvan word jij gelukkig? Soms lijkt het wel of we allemaal op zoek moeten naar ons hogere doel en van onze passie ons beroep moeten maken. Maar is dat echt zo? Moeten we een bepaald doel nastreven en kunnen we dan pas gelukkig zijn? Of zorgt het zoeken naar dat hogere doel eerder voor stress, omdat we het nog altijd niet gevonden hebben?

Van je passie je beroep maken

Je kan het zo gek niet bedenken of er is wel een coach voor te vinden. Rommel in je huis en in je hoofd? De opruimcoach weet raad! Relatieproblemen? Ga samen naar een relatietherapeut. Burn-out? Er staan tal van burn-out coaches klaar om je op te vangen. Zo ook met de zoektocht naar jouw hogere doel. Er zijn zoveel loopbaancoaches te vinden die jou willen begeleiden om je passie te vinden. Misschien kan je van die passie je beroep maken? Van daaruit is de variatie aan coaches ook ontstaan: er zijn nu eenmaal veel mogelijkheden om van je passie je beroep te maken. 

Alleen... is het allemaal niet zo eenvoudig als het lijkt. Het is niet omdat je een passie gevonden hebt, dat je er per se je brood moet mee gaan verdienen. Want blijft het dan nog wel een passie? Haal je er dan nog je plezier uit? Van zodra jouw hobby je broodwinning wordt, zijn er hoge verwachtingen aan verbonden. Op dat moment is het niet meer vrijblijvend, want geen klanten betekent geen inkomsten en dan is het plezier van je passie al snel verdwenen.

Niet gelukkig in je job

Maar wat als je echt niet gelukkig bent in je job? Moet je dan niet op zoek naar iets anders? Wordt het dan geen tijd om je dromen waar te maken? 

Eerst en vooral is het belangrijk dat je voor jezelf gaat bepalen hoe het komt dat je niet gelukkig bent in je job. Wat mis je? Wat is er te veel? Wanneer ben je wel gelukkig? Soms moet je de beslissing om je job te verlaten ook niet te snel nemen. Misschien voelt het nu allemaal te zwaar en te veel aan en wil je liefst van alles zo snel en zo ver mogelijk weglopen van je job. Dat betekent dat je heel erg in je emotie zit en dat alles wat anders is sowieso al beter lijkt. Er is iets met een spreekwoord dat het heeft over groener gras aan de overkant. Mogelijk moet je het allemaal nog wat tijd geven en wachten tot de zwaarste emotie weg is. Misschien kan je het gesprek aangaan met je manager of een vertrouwenspersoon op het werk. 

Niet alleen op zoek gaan

Als je niet gelukkig bent, dan wordt het tijd om op zoek te gaan naar wat jou wel gelukkig maakt. Het is belangrijk om deze zoektocht niet alleen te doen. Je bent nu eenmaal nauw betrokken bij je eigen leven, dus de kans bestaat dat je emotioneel reageert op jouw situatie. Misschien voel je een bepaalde druk, mogelijk zijn er verwachtingen van je omgeving. Als je worstelt met jezelf of met de situatie waarin je zit, dan is het altijd nuttig om met iemand te gaan praten. Dat kan je partner zijn, een goede vriend(in), je huisarts, een psycholoog, een coach, ... De eerste stap is erover praten met iemand en je durven open stellen. Van daaruit kom je dan "vanzelf" wel bij de juiste personen terecht.

De oplossing kan eenvoudig zijn

De oplossing voor jouw probleem kan soms eenvoudiger zijn dan je op het eerste zicht denkt. Soms is het voldoende om erover te praten, soms zijn er maar een paar kleine aanpassingen nodig en ja, soms moet je ook veranderen van omgeving. Dat kan betekenen dat je een nieuwe job zoekt, een nieuwe functie binnen hetzelfde bedrijf of misschien kan je best iets helemaal anders gaan doen. Dat zal de toekomst moeten uitwijzen. Iets kan er op het eerste zicht heel uitzichtloos uitzien, maar eens de gemoederen bedaard zijn, je de stap hebt durven zetten om je open te stellen en je eerlijk bent met jezelf, dan wordt het wel duidelijk wat jij nodig hebt.

Je passie nastreven

Het kan ook blijken dat je effectief een nieuwe passie gevonden hebt. Misschien ontdek je dat je goed bent in pottenbakken. Mogelijk wordt duidelijk dat je goed bent in mensen helpen, in klaar staan voor anderen. Wie weet heb je je passie jaren gelden al gevonden, maar ben je ze een beetje uit het oog verloren. Als zelfzorg expert kan ik alleen maar aanmoedigen dat je op zoek gaat naar een passie, iets waar je blij van wordt en dat je tot rust brengt. Al zijn er tal van mogelijkheden om geluk en rust te vinden en hoeft dat uiteraard niet alleen in een passie te zijn.

Je passie kan ook je gezin zijn. Misschien word jij gelukkig van samen te zijn met je partner en je kind(eren) of wie weet hou je ervan om het gezellig te maken in huis, lekker te koken en / of een boek te lezen.

De verleiding van het hogere doel

Als jij, net als ik, geïnteresseerd bent in mentaal welzijn, dan bestaat de kans dat je heel vaak hoort of leest over je (hogere) doel in het leven. Zeker als je reeds een burn-out hebt doorgemaakt of iets anders dat jouw leven helemaal op zijn kop zette, is de verleiding groot om op zoek te gaan naar datgene waarvan je écht gelukkig wordt. Misschien ben je een dierbare verloren of ben je zelf ziek geweest. Hoe mooi zou het dan zijn om vanaf nu alleen nog maar te doen wat je graag doet en waar je goed blijkt in te zijn? 

Eerlijk gezegd sta ik daar altijd een beetje sceptisch tegenover. Het lijkt soms alsof onze antwoorden liggen in het najagen van onze dromen en onze passie omzetten in ons beroep. Begrijp me niet verkeerd: ik geloof dat er veel mogelijkheden zijn en dat dit voor veel mensen ook echt klopt. Alleen wéét ik dat het allemaal meer van je vergt dan je op het eerste zicht zou denken.

Leerkracht als voorbeeld

Laten we leerkrachten als voorbeeld nemen. Heel veel mensen worden leerkracht omdat ze graag met kinderen werken. In de realiteit blijkt dat er zoveel meer komt bij kijken dan alleen met kinderen werken. Je hebt de administratie die erbij komt, de naschoolse activiteiten, omgaan met ouders, onderlinge verhoudingen in de klas, relatie met collega's, allerlei regels die op voorhand niet duidelijk waren, ...

Na een paar jaar blijkt dat die aantrekkelijke job als leerkracht toch niet helemaal is wat je ervan verwacht had. Integendeel, er blijkt intussen iets grondig mis te zijn met het schoolsysteem, want er is momenteel een enorm lerarentekort. Mogelijk komt dat omdat de verwachtingen van de leerkrachten anders liggen dan de realiteit. Er zullen nog heel wat andere oorzaken zijn waar ik totaal geen weet van heb. Het doel van deze blog is ook niet om de discussie rond leerkrachten aan te wakkeren.

Niet meer voor een baas werken

Het mag duidelijk zijn dat er een nood is om anders te gaan denken in onze maatschappij. Zeker met het thuiswerken sinds de covid-pandemie zijn mensen beginnen nadenken over hun job.

  • Doe ik het nog wel graag?
  • Krijg ik de appreciatie die ik verdien?
  • Ga ik mijn nieuwe evenwicht kunnen bewaren?
  • Wil ik nog zo lang onderweg zijn naar het werk?
  • Ik ontdekte iets wat ik liever doe
  • Ik haal meer voldoening uit mijn passie
  • Thuis werken valt best te combineren met mijn gezin
  • Ik win zoveel tijd dankzij thuiswerken

Met alle maatregelen die werden getroffen misten we enorm het gevoel van vrijheid en dat proberen we nu op andere manieren in te vullen. Daarin lijkt werken voor jezelf en niet meer voor een baas werken een ideale oplossing om die vrijheid terug te winnen.

Als je voor jezelf werkt, werk je namelijk wanneer je wil, toch? En dan ben je niet meer gebonden aan wat je baas van je verwacht.

Nastreven van vrijheid

In het nastreven van die vrijheid schuilt natuurlijk ook een gevaar. Het klopt dat je als ondernemer niet meer afhankelijk bent van wat je baas van je verwacht. Ook de uren die je dient te presteren worden helemaal anders verdeeld. Er zit wel een andere beperking van je vrijheid aan vast: als je niet werkt, is de kans groot dat je niets verdient. Meer nog: zelfs als je wel veel werkt bestaat de kans dat je niets verdient. Als jij bijvoorbeeld zelf zeep maakt, dan duurt het wel even vooraleer die zeep klaar is. En zo lang je geen zeep hebt, kan je die ook niet verkopen.

Misschien heb je een gat in de markt gevonden en vind je meteen veel klanten. Dan is het belangrijk om de grens te trekken en niet de slaaf te worden van je klanten. Vandaag willen mensen immers alles liefst gisteren, piekfijn in orde en aan een lage prijs. 

Naast het werken met klanten komt er nog netwerken bij, administratie, investeringen, tijd vrijmaken om aan je zaak te werken, ...

Betekent dit nog steeds zoveel vrijheid voor jou? Of word je hier eerder door afgeschrikt?

Het gevoel gefaald te hebben

Naast de voorbeelden van de leerkrachten en zeep-producenten kan ik er nog wel een aantal andere bedenken. Er zijn bijvoorbeeld heel wat mensen die een webshop voor kinderkleding willen starten. Ook daar zijn wel wat opportuniteiten. Alleen is het niet zo dat als je de kleren van je kinderen makkelijk verkocht krijgt op Vinted en andere platformen, dat je daarom een goede webshopuitbater zou zijn.

Ik merk dat er heel wat mensen zijn die een passie hebben en daar ook heel graag hun beroep willen van maken. Zeker als ze daarin gesteund worden door een coach die hen aanmoedigt om risico's te nemen en te springen. 

Anderzijds zijn er heel vaak mensen in hun naaste omgeving die het allemaal niet zo goed zien, die twijfelen en misschien zelfs wat bang zijn.

Dan wordt het al wat moeilijker om te blijven geloven in het najagen van je dromen. Inkomsten komen meestal niet van bij het begin. Daar gaat tijd over, daar moet je geduld voor hebben. Of heel veel geld om te investeren in je marketing en sales. 

Als het allemaal niet loopt zoals gepland, bestaat het risico dat je als gepassioneerde ondernemer het gevoel hebt gefaald te hebben. Het helpt niet dat sociale media vol staat met succesverhalen van bijvoorbeeld ondernemerscoaches die van de daken schreeuwen dat ze met niets begonnen zijn en intussen miljonair zijn. Waarom lukt het bij hen wel en bij jou niet? Misschien twijfel je om te investeren in een opleiding of in zo'n coach om er toch een succes van te maken?

Bezint eer ge begint

Het is een alomgekend spreekwoord en ik moet eerlijk zeggen dat ik hier 100% achter sta. Als je, net als ik, zeer gepassioneerd bent en je hebt een idee in je hoofd dat alléén maar kan slagen dan is het eerste wat ik je aanraad om te "bezinnen eer ge begint". 

Ik heb zelf ook al ongelooflijk veel ideeën gehad en als ik ze allemaal zou uitgewerkt hebben, dan was ik intussen waarschijnlijk al failliet. 

Gelukkig kan ik op veel steun van mijn omgeving rekenen en heb ik wel wat mensen om mij heen die meedenken met mij. Bouw een netwerk op, spreek je ideeën uit, bekijk wat de mogelijkheden zijn, hoeveel het je kost, wat het je kan opbrengen, ...

Werk samen met mensen die je vertrouwt, die betaalbaar zijn en die jou écht willen helpen in plaats van alleen zichzelf beter willen maken. Als je je goed informeert, is de sprong al veel minder in het onbekende en ben je beter voorbereid op wat eventueel kan mis gaan. 

Geluk zit in een klein hoekje

Gelukkig en gepassioneerd zijn hoeft niet altijd te betekenen dat je een zaak moet starten of je job moet opgeven. 

Je kan ook gelukkig zijn met de kleine dingen in het leven. Je hoeft niet de belangrijkste job ter wereld uit te oefenen, je hoeft niet de beste ondernemer ter wereld te zijn en je gezin hoeft ook niet perfect te zijn. 

Misschien is het voldoende om gewoon te genieten van het leven zoals het is, te appreciëren wat er wel als is en te stoppen met te zoeken naar "het grote geluk". Misschien heb je dat grote geluk al gevonden? 

Jouw hogere doel is individueel

Als je deze blog helemaal gelezen hebt, kan het verschillende kanten op. Mogelijk denk je dat je inderdaad beter kan stoppen met het zoeken naar je hogere doel, omdat je het eigenlijk al gevonden hebt. De kans bestaat dat je net vastberadener geworden bent om ervoor te gaan. Misschien merk je erkenning, misschien ben je wat boos of lastig. Dat kan allemaal en dat is helemaal oké. 

Het antwoord op de vraag wat jouw hogere doel is, is compleet individueel. Mijn ervaring is dat als je stopt met zoeken naar opportuniteiten en oplossingen, de antwoorden zo voor het rapen liggen. 

Als je de spanning wegneemt van het vinden van antwoorden en je overgeeft aan het niet weten, komen de antwoorden vanzelf. Dus ook voor jouw zoektocht naar jouw hogere doel.

Waarin vind jij jouw geluk?

About the Author

Follow me

Lieselot is trotse mama van Mathias en gelukkig getrouwd met Dieter. Carrière maken, zorgen en klaarstaan voor anderen was jaren haar prioriteit, tot ze zelf ziek werd en zelfzorg steeds belangrijker werd in haar leven. Nu combineert ze zelfzorg met de zorg voor anderen als Zelfzorg Expert.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>