• Home
  • Blog
  • Hoe je een middagdip kan vermijden

Hoe je een middagdip kan vermijden

Namiddagdipje

0 comments

Heb jij soms ook zo last van een vervelende middagdip? Ken je dat gevoel van vermoeidheid en weinig energie dat moeilijk van je af te schudden is? Vroeger had ik daar heel erg last van. Zo meestal rond 15 uur voelde ik plots alle energie uit me wegtrekken en eens ik daarin zat, was het niet altijd makkelijk om er weer uit te geraken. Als jij je hierin herkent, dan moet je zeker deze tips lezen.


Oorzaken van een middagdip

Er zijn verschillende oorzaken waaraan deze dip te wijten is, waaronder het einde van de lunch en een daling van de bloedsuikerspiegel. Deze dalingen kunnen vervelend zijn voor je productiviteit en leiden tot een moe en futloos gevoel. Op die momenten wil je liefst van al gewoon in bed kruipen of zalig languit op het strand liggen, badend in het zonnetje.


Naast fysieke oorzaken, kunnen er ook andere onderliggende redenen zijn. Niet toevallig komt deze dip meestal op de werkvloer de kop op steken. Een mogelijke oorzaak zou kunnen zijn dat je werk te veel van je vraagt of dat je niet helemaal op je plek zit op het werk. Als je vooral energie en plezier uit het werk haalt, zal je merken dat je minder last hebt van dergelijke middagdipjes.


Gelukkig bestaan er tal van manieren om je energieniveau te verhogen en die middagdips te vermijden. Als jij ook moeite hebt met je concentratie in de namiddag en je moe en futloos voelt, dan zijn onderstaande tips misschien wel nuttig voor jou:

1. Zorg voor een goede nachtrust

Het lijkt de evidentie zelve, maar een goede nachtrust helpt echt om je middagdipje te voorkomen. Zorg ervoor dat je 's avonds tijdig naar bed gaat, zelfs als je geen zin hebt om al te gaan slapen. Regelmaat in je nachtrust is heel belangrijk en je lichaam heeft voldoende tijd nodig om te herstellen van je (werk)dag.

2. Drink voldoende water

Het is intussen algemene kennis dat we best 2 liter water per dag drinken. Wat kan je dan extra doen om het middagdipje te voorkomen? Je kan voor de lunch een glas water drinken en als je gedaan hebt met lunchen nogmaals. Dat zorgt ervoor dat je maag iets beter gevuld blijft en hierdoor wordt de kans op een energiedipje kleiner. Wat mij helpt om voldoende water te drinken is een leuke drinkbus die ook nog eens aangeeft hoeveel water ik al gedronken heb. Dat werkt heel motiverend voor mij.

3. Neem een gezond tussendoortje

Het vieruurtje werd niet voor niets uitgevonden. Als je in de namiddag geniet van een gezond tussendoortje, kan ook dit helpen om de namiddagdip tegen te gaan. Dit kan bijvoorbeeld een gezonde snack zijn, zoals een stuk fruit, maar evengoed kan je kiezen voor een groentesnack of een mueslireep, een yoghurt of iets dergelijks. Voor tips over gezonde tussendoortjes verwijs ik met plezier door naar Nathalie Bello van Mind Your Food.

4. Drink een tas thee

Thee bevat theanine, dat het concentratievermogen verbetert en je tegelijkertijd een ontspannen gevoel geeft. Aangezien de namiddag vaak een sterk verlangen naar een dutje met zich meebrengt, kan thee je oppeppen zonder de uitdrogende effecten van nog een kop koffie. Mijn favoriete theesoorten voor de namiddag zijn groene thee, zwarte thee en muntthee. Wist je trouwens dat je in de zelfzorgshop zwarte thee kan kopen die je helpt om beter te concentreren?

5. Ga een frisse neus halen

Niets zo verkwikkend als wat frisse lucht inademen. Als ik mij echt niet meer kan concentreren, dan sta ik even recht en loop wat rond. Indien mogelijk ga ik ook effectief naar buiten om eventjes letterlijk frisse lucht in te ademen. Dat hoeft geen half uur te zijn, maar enkele ademhalingen zijn voldoende. Als je dat bewust doet - laat die smartphone liggen - en je bijvoorbeeld 5 keer inademt via de neus en uitademt via de mond, voel je heel snel het verschil.

6. Doe aan desk-yoga

Yoga lijkt ook heel motiverend te werken. Je hoeft je daarbij niet voor te stellen dat je speciale yoga-poses gaat uitvoeren. Dat zou nogal gek lijken als je op het werk bent. Als je echter wel de mogelijkheid ziet om enkele oefeningen te doen, hou je dan vooral niet in. Voor degenen die - zoals ik - niet goed weten waar te beginnen, kijk dan eens naar deze video die je kan helpen om enkele bewegingen te doen van achter je bureau.

7. Aromatherapie

Wist je dat aromatherapie verschillende effecten kan hebben op hoe je je voelt? Er wordt gezegd dat de geur van de essentiële oliën rechtstreeks bepaalde delen van je hersenen bereikt en daardoor een heel snel effect heeft. Je kan enkele druppels van een opwekkende olie in een diffuser of op een aromasteen druppelen. Een voorbeeld van een verkwikkende olie is pepermunt. Je kan echter ook een aromatherapie roller gebruiken en die op je polsen, je slapen en in je haarlijn aanbrengen. 

8. Luister naar muziek

Muziek kan je stemming drastisch verbeteren, vooral als je de hele dag alleen maar de beltoon van je telefoon hebt gehoord, in calls hebt gezeten of bijna gek geworden bent van het geluid van het typen op je toetsenbord. Daarom maakte ik deze Spotify playlist om je motivatie te verhogen en weer wat meer energie te krijgen.

9. Doe een dutje

Als je er tijd en ruimte voor hebt is het natuurlijk ook mogelijk om een dutje te doen. Let er wel op dat je dutjes niet te lang duren. Een middagdutje van 15 - 30 minuten is ideaal om er weer bovenop te geraken. Ik besef dat dit een tip is die niet voor iedereen kan, en zeker ook niet elke dag, maar gezien de doeltreffendheid vond ik het toch wel de moeite waard om deze te vermelden.


wat doe jij om je namiddag door te komen?

About the Author

Follow me

Lieselot is trotse mama van Mathias en gelukkig getrouwd met Dieter. Carrière maken, zorgen en klaarstaan voor anderen was jaren haar prioriteit, tot ze zelf ziek werd en zelfzorg steeds belangrijker werd in haar leven. Nu combineert ze zelfzorg met de zorg voor anderen als Zelfzorg Expert.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>