• Home
  • Blog
  • Perfectionisme wat je over jezelf gelooft

Perfectionisme wat je over jezelf gelooft

0 comments

Philippe stapt uit De Mol. Hij hield zijn rol als mol niet langer vol...

Hij geloofde over zichzelf dat hij faalde, niet goed genoeg was als mol en hij haalde niet de resultaten die hij zélf voor ogen had.

Nochtans was de hele crew wél tevreden met hoe Philippe zijn rol als mol vervulde. Zijn naam viel wel eens bij de kandidaten, maar dat was eerder om de ándere kandidaten op een verkeerd spoor te zetten. Helemaal zoals het hoort dus voor een mol.

Toch voelde Philippe zich er niet goed bij en werd het zelfs zo moeilijk voor hem dat hij besliste om uit het programma te stappen.

Twijfel, verwachtingen en realiteit

Dit is een zeer treffend voorbeeld dat aantoont dat wat jij over jezelf gelooft niet altijd waar hoeft te zijn. Philippe voelde zich een slechte mol, terwijl hij volgens de programmamakers voortreffelijk molde. 

Wat hier ongetwijfeld meespeelt zijn de verwachtingen die Philippe over het programma en bijgevolg zichzelf had. Misschien heeft hij onvoldoende stilgestaan bij de kracht van de montage. Misschien maakte hij het belang van zijn rol groter dan die in realiteit was. Het programma draait inderdaad om het ontmaskeren van de mol. Dat wil echter niet zeggen dat het compleet ZIJN verantwoordelijkheid is om het programma te doen slagen. 

Bovendien is wat je ziet ook niet altijd de realiteit. De beelden die gemonteerd worden om op televisie te verschijnen, zijn waarschijnlijk niet exact hoe het er in het echte leven aan toe gaat. De manier waarop gefilmd wordt toont van een enorme expertise van de crew. We willen misschien graag geloven dat die beelden in 1 take genomen werden, maar iets in mij zegt mij dat het best kan dat er meerdere keren nodig was om bepaalde beelden te filmen...

Moedige beslissing en mooi voorbeeld

Wat er precies gebeurd is, daar hebben wij geen exact beeld van, want we waren niet ter plaatse en we weten ook enkel wat we via de media vernomen hebben.

Toch vergt het veel moed om als mol te beslissen dat je uit het programma stapt. Voor Philippe voelde zijn rol niet goed meer, hij ervaarde heel wat stress en slapeloze nachten. De druk werd zo groot dat hij er mentaal en fysiek aan onderdoor ging. 

Gelukkig heeft hij die stap durven zetten om uit het programma te stappen. Je eigen (mentale) gezondheid gaat nog steeds voor op alle mogelijke kijkcijfers, sensatie en inkomsten. 

Ook al lijkt het misschien not done om als spilfiguur uit een programma te stappen, toch zie je dat er wel degelijk een oplossing werd gevonden. Een bewijs dat zelfs de "belangrijkste persoon" vervangbaar is. Bovendien levert het heel wat media aandacht op én komt mentale gezondheid nogmaals in de kijker te staan. 

De stap die Philippe gezet heeft, mag gerust als een voorbeeld genomen worden voor velen die zichzelf als onvervangbaar beschouwen. Philippe zijn rol was enorm belangrijk en zijn beslissing was niet waar ze bij de crew op zaten te wachten. Desondanks werd er toch een oplossing gevonden.

Perfectionisme, faalangst, zelfzorg

Wat je zag in de voorbije aflevering was een duidelijk voorbeeld van faalangst, gepaard gaande met perfectionisme. De lat voor jezelf zo hoog leggen, dat je het gevoel hebt dat je onderpresteert.

Het imposter syndroom dat letterlijk waarheid zou kunnen worden. Bij het imposter syndroom ben je namelijk bang om door de mand te vallen, om betrapt te worden, waardoor duidelijk wordt dat je "niet zo goed bent als anderen denken". Als je als mol betrapt wordt, dan heb je wel een probleem natuurlijk...

Gelukkig trok Philippe tijdig aan de alarmbel en zorgde hij voor zichzelf door de stap te zetten om uit het programma te stappen. De reacties op (sociale) media zijn enerzijds reacties van herkenning, respect en misschien zelfs bewondering. 

En daarmee lever je het perfecte bewijs dat wie aan zelfzorg doet NIET egoïstisch is, maar wel respect in de plaats krijgt. Meer dan wanneer je verder gaat tot wanneer je echt niet meer kan.

Een duidelijk boodschap dus naar iedereen die worstelt met zelfzorg...

Voor mij een teken dat er nog werk aan de winkel is. En daar help ik je met plezier bij. 

Hoe ga jij beter voor jezelf zorgen?

About the Author

Follow me

Lieselot is trotse mama van Mathias en gelukkig getrouwd met Dieter. Carrière maken, zorgen en klaarstaan voor anderen was jaren haar prioriteit, tot ze zelf ziek werd en zelfzorg steeds belangrijker werd in haar leven. Nu combineert ze zelfzorg met de zorg voor anderen als Zelfzorg Expert.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>