• Home
  • Blog
  • 5 tips om tevreden te zijn met je leven

5 tips om tevreden te zijn met je leven

Tevreden met je leven

0 comments

Er zijn zo van die momenten waarop het allemaal even minder gaat. Je voelt je moe en lastig, misschien zelfs wat rusteloos en je weet met jezelf geen blijf. Vaak gaan die momenten ook weer gewoon voorbij eens je verder gaat met je dagelijkse leven of als je iets leuks op de agenda hebt staan. Soms geraak je er niet zomaar vanaf en blijf je met dat gevoel van leegte zitten gedurende enkele weken, maanden of zelfs jaren.

Zoektocht naar geluk

Volgens mij is één van de grote oorzaken van dat leeg gevoel de zoektocht naar geluk. Om de één of andere reden hebben velen onder ons het gevoel dat we het geluk moeten najagen en dat we altijd gelukkig moeten zijn.

Als je spreekt over de zoektocht naar geluk dan lijkt het wel alsof we op een dag onze rugzak pakken en we op pad gaan. We wandelen en wandelen, beklimmen bergen en dalen en plots stoppen we. We spreiden onze armen, houden iedereen tegen en roepen: "Maak plaats! We hebben het hoopje geluk gevonden. Iedereen uit de weg, want hier ligt dat geluk."

Ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar ik zie het helemaal voor mij en het ziet er echt heel grappig uit. En totaal niet realistisch...

Tevreden in plaats van gelukkig

Wat als we de zoektocht naar geluk zouden vervangen door tevreden zijn met wat er is? Het is onmogelijk om 100% van de tijd gelukkig te zijn. In het leven zijn er voldoende uitdagingen die ervoor zorgen dat het gewoonweg onmogelijk is om constant gelukkig te zijn.

Tevreden zijn heeft meer te maken met je rustig voelen en blij zijn met het leven. Als je tevreden bent, dan ben je meestal dankbaar voor de kleine en grotere dingen in je leven en je bent je tegelijk bewust van de realiteit dat er mogelijk tegenslagen zullen komen in het leven. Als je tevreden bent, dan ben je niet bezig met "als...dan..." verhalen. Je zit niet te hopen dat er veranderingen komen die je eindelijk gelukkig zullen maken, maar je bent blij met hoe het is.

Tevreden zijn is evenwicht vinden

Tevreden zijn wil niet zeggen dat je geen doelen meer mag hebben in het leven. Of dat je genoegen moet nemen met een leven waarin je ongelukkig bent. Tevredenheid heeft voor mij ook te maken met een evenwicht vinden. Beseffen dat elke dag niet één groot feest hoeft te zijn, maar evenzeer dat niet elke dag een (mentale) strijd is om te overleven. Er is een mooi evenwicht met pieken en dalen, zonder al te veel extremen.

Als je over het algemeen tevreden bent met je leven, dan kan je de kleine en grotere tegenslagen makkelijker aan. Je beseft namelijk wat je hebt en je weet bij wie je terecht kan als het even wat minder gaat. 

Ben je op zoek naar meer tevredenheid in je leven? Dan vind je hieronder vijf tips om tevreden te zijn met je leven.


5 tips om meer tevreden te zijn

Ontdek waarvoor je dankbaar bent

Dankbaar in het leven staan betekent dat jij kan zien wat voor moois er wél al in je leven is. Wie apprecieer je? Wat was er positief aan je dag? Waar ben je blij om? 

We hebben als mensen de neiging om te veel te kijken naar wat we missen in het leven. Het is meestal ook niet zo moeilijk om redenen op te sommen waarom we nog niet gelukkig zijn of ons nog niet goed in ons vel voelen. Danbkaarheid is iets wat je best actief beoefent. Elke avond bij het slapengaan kan je voor jezelf bijvoorbeeld noteren waarvoor je die dag dankbaar kon zijn. Het lijkt banaal, maar je zal zien dat eens je het doet, je geleidelijk aan meer en meer tevredenheid zal voelen. Weet je niet goed waar beginnen? Dan is Het praktische zelfzorgboek misschien iets voor jou.

Het praktische zelfzorgboek

Zorg voor je lichaam, je hoofd en je emoties

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar goed voor jezelf zorgen en op alle mogelijke manieren zorgt ervoor dat je je steeds beter zal voelen. Soms kan je niet tevreden zijn met hoe het nu is, omdat je denkt dat je gelukkig zal zijn als je sportiever bent, slanker, meer tijd voor jezelf kan nemen, ...

Er is maar één manier om dat te bereiken en dat is door er werk van te maken. Ga nu niet het roer helemaal omgooien, maar ontdek voor jezelf welke eerste stap jij kan zetten om beter voor je lichaam te zorgen. En hoe kan je je hoofd meer rust geven? Wat heb je nodig om je emotioneel wat beter te voelen?

Leef volgens je waarden

Hoe goed ken jij jezelf? Welke waarden zijn voor jou belangrijk? Sommige mensen zijn zich niet helemaal bewust van hun belangrijke waarden in het leven. Ze passen zich zodanig aan aan hun omgeving en wat ze denken dat van hen verwacht wordt, dat ze stilaan steeds verder van zichzelf verwijderd raken.

Als je gelijkwaardigheid bijvoorbeeld heel belangrijk vind en op je werk moet je altijd doen wat je baas je zegt, dan wringt dat met wie je bent. Als je eerlijkheid belangrijk vindt, maar je zit in een relatie waar je voelt dat je niet helemaal open kan zijn met je partner, dan kan het niet gezond zijn voor je.

Noteer voor jezelf welke waarden voor jou het belangrijkste zijn in je leven. Wat vind jij belangrijk om je goed te voelen in je vel? Als je niet goed weet waar beginnen, vind je hier een lijst met normen en waarden.

Leef volgens je waarden

Ken je sterktes

Je kan niet goed zijn in alles, ook al willen we dat soms zo graag van onszelf geloven. We doen ons best om beter te worden in zaken waar we minder goed in zijn en de dingen waar we al goed in zijn, nemen we vaak als vanzelfsprekend. Vermoeiend he?

Daarom is het interessant om naast je waarden ook je sterktes te kennen. De zoektocht naar je sterktes is trouwens de eerste stap van het keuzekompas. Omdat je sterktes alleen niet alles zeggen, is het zeker de moeite waard om je eigen sterkteverhaal te leggen. Om te ontdekken welke jouw sterktes zijn kan je de VIA Charachter Strenghts enquête invullen. Dat is helemaal gratis, al vragen ze wel om je te registeren. Ze sturen je echter geen spam. Als je benieuwd bent naar mijn sterkteverhaal, daar schreef ik eerder een blog over.

Ken je sterktes


Mindful in het leven staan

In de zoektocht naar geluk leven we eigenlijk niet echt in het heden. Nochtans is er maar één moment waarvan je zeker bent en dat is nu. We leven nu, niet gisteren of 5 jaar geleden, ook niet morgen of binnen 10 jaar. Ik zal gelukkig zijn als ik dat doel bereikt heb, is niet de beste manier om tevreden te zijn met je leven. 

Om in het nu te zijn, kan je eventueel een mindfulness oefening doen. Dat kan heel eenvoudig zijn: de volgende keer dat je een koffie drinkt ga je heel bewust die koffie halen. Je zet je bewust in beweging naar de koffiezet. Je zegt tegen jezelf: ik stap nu naar de koffieautomaat. En elke beweging die je doet, doe je heel bewust. Elke volgende stap, beweging, actie zeg je tegen jezelf. Dat zorgt ervoor dat je alleen maar kan bezig zijn met de koffie die je op dit moment aan het klaarmaken bent en daarna zal opdrinken. Als je gedachten wegglijden is dat niet erg, dan breng je ze telkens met veel geduld terug naar de taak waarmee je nu bezig bent.

Er zijn uiteraard nog veel andere mogelijkheden om in het nu te zijn. Je kan bijvoorbeeld gaan joggen, aan yoga doen, zitten en je hoofd leegmaken, ... Kies maar voor jezelf wat jou het meeste helpt.

Mindfulness

Bonustip: Wees geduldig

Mensen verwachten vaak grootse verandering en willen meteen resultaat zien. Helaas zijn onze emoties en onze gevoelens geen zaken die we zomaar onder controle hebben. Stel dat jij al jaren een gevoel van leegte ervaart, dan kan je niet verwachten dat je met 2 van bovenstaande tips meteen resultaat boekt. Ontevredenheid komt meestal stapsgewijs in je leven, dus geef tevredenheid en geluk de kans om ook stapsgewijs terug in je leven te laten komen.

Wees dus even geduldig met jezelf als je met anderen bent. Want ook jij verdient mildheid, empathie en zelfzorg.

Nu is het aan jou!

Hoe ervaar jij tevredenheid in je leven?

Laat een reactie achter onder deze blog.

About the Author

Follow me

Lieselot is trotse mama van Mathias en gelukkig getrouwd met Dieter. Carrière maken, zorgen en klaarstaan voor anderen was jaren haar prioriteit, tot ze zelf ziek werd en zelfzorg steeds belangrijker werd in haar leven. Nu combineert ze zelfzorg met de zorg voor anderen als Zelfzorg Expert.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>