Welke is jouw liefdestaal?

Liefdestaal

0 comments

Het gebeurt wel vaker dat mensen die in begeleiding komen, zich niet helemaal goed voelen in hun relatie. Dat kan allerlei redenen hebben en het hoeft niet per se de schuld te zijn van de persoon in begeleiding noch van diens partner. Er zijn echter wel een aantal onderliggende oorzaken en het is niet zelden dat beide partners een andere liefdestaal spreken. Zo toont de ene zijn liefde bijvoorbeeld door de andere te overladen met cadeautjes, maar er zijn ook mensen die hun liefde tonen door bijvoorbeeld heel goed voor hun partner te zorgen. 

De 5 talen van de liefde

Volgens Gary Chapman bestaan er 5 talen van de liefde. Hij schreef erover in zijn boek, waarnaar ik regelmatig verwijs tijdens individuele sessies. Deze 5 talen zouden we allemaal in mindere of meerdere mate spreken, maar toch zou er bij ieder van ons één taal zijn die ons het meeste aanspreekt of waaraan wij het meeste belang hechten. Dit zijn de 5 liefdestalen die in het boek van Chapman aan bod komen:

  • Verrassingen en cadeautjes
  • Aandacht en tijd
  • Dienstbaarheid / verzorgd worden
  • Aanraking
  • Bevestiging / positieve woorden

Waarom het belangrijk is om je liefdestaal te kennen

Als je deze lijst ziet met 5 liefdestalen, welke denk je dat jouw belangrijkste liefdestaal is? En heb je een idee welke liefdestaal bij jouw partner op nummer 1 staat? Waarom is het belangrijk om je liefdestaal te kennen denk je?

Net zoals bij elke andere taal is het belangrijk om elkaars taal te spreken om de andere te kunnen begrijpen. Het gebeurt wel vaker dat de ene partner graag een complimentje krijgt, terwijl de andere liever een dikke knuffel geeft. De partner die op een complimentje wacht, heeft misschien al een paar visjes gegooid door zelf wat met complimenten te strooien. De andere partner hapt niet toe, maar geeft wel regelmatig een knuffel. De "complimentjespartner" heeft geen zin meer om knuffels te geven, want die voelt zich ondergewaardeerd en misschien zelfs beledigd.

De "knuffelpartner" begrijpt er niets van, want die toont toch heel veel liefde door alle knuffels?

Zo kan je plots het gevoel hebben mijlenver uit elkaar te staan, terwijl je eigenlijk voornamelijk liefde voor elkaar hebt. Alleen toon je dat op een verschillende manier.

Verschillende dialecten

Ja, ook de liefdestalen kennen wel wat dialecten. De primaire liefdestaal van bovengenoemde "knuffelpartner" is aanraking. Maar aanraking is meer dan enkel knuffelen. Daarom geef ik hieronder een korte omschrijving van elke liefdestaal. Zo wordt het voor jou mogelijk iets duidelijker en kan je je een beter beeld vormen van welke liefdestaal het beste bij jou past.

Verrassingen en cadeautjes

Dit is meer dan enkel een grote hoeveelheid cadeautjes geven. Het gaat meer over attent zijn voor de andere. Bijvoorbeeld op een onverwacht moment met een verrassing komen of een cadeau geven waar meer over nagedacht is dan de eerste de beste cadeaubon van je favoriete winkel. Hier is het gebaar het belangrijkste en de inspanning die je voor de andere doet. Mensen die gevoelig zijn aan deze taal houden van kleine verrassingen zoals een briefje bij de lunch of een op maat gemaakt cadeautje voor een speciale gelegenheid.

Aandacht en tijd

Samen tijd doorbrengen is het liefste wat je doet als deze taal primeert voor jou. Het maakt niet zozeer uit wat je doet, maar wel met wie je het doet en hoezeer jullie met elkaar in verbinding gaan. Uren samen zitten en gezellig babbelen over koetjes en kalfjes, daar krijgen deze mensen een warm gevoel van. Of alle afleiding bannen, smartphone aan de kant en enkel en alleen met elkaar bezig zijn. Een gemaakte afspraak kan je maar beter nakomen, want mensen voor wie deze liefdestaal primeert houden er niet van het gevoel te krijgen dat ze onderaan je prioriteitenlijst staan.

Dienstbaarheid / verzorgd worden

Wat kan je doen dat de andere blij maakt? Houdt je partner ervan als het eten klaar is wanneer hij of zij thuis komt? Zijn er klusjes die je partner minder leukt vindt? Dan zijn deze mensen extra gelukkig wanneer hen deze klusjes uit handen worden genomen. Het gevoel dat hier primeert is het gevoel er niet alleen voor te staan en voelen dat jullie samen in de relatie zitten. Zorgen voor elkaar is heel erg belangrijk voor mensen bij wie dienstbaarheid op nummer één staat.

Aanraking

Een knuffel, regelmatig een kusje, vrijen, hand in hand lopen, ... dit zijn allemaal belangrijke dingen als aanraking jouw primaire liefdestaal is. Samen in de wagen zitten en elkaar vluchtig aanraken of een hand op het been van je partner leggen. Het is dus veel meer dan alleen maar knuffelen of vrijen. Het risico is hier dat als er onvoldoende aanraking is, dat de andere partner zich afgewezen kan voelen. 

Bevestiging / positieve woorden

Deze personen leven helemaal op als je hen een complimentje geeft. "Goed gedaan", "je ziet er knap uit" en "ik hou van jou", meer heb je niet nodig als jij iemand bent voor wie bevestiging en positieve woorden belangrijk zijn. Dit is niet enkel op romantisch vlak, maar vaak ook over dagdagelijkse onderwerpen, zoals de bevestiging dat het avondeten lekker klaargemaakt is. 

Ook de liefdestaal van je partner is belangrijk

Om je goed te voelen bij elkaar is het belangrijk dat je elkaars liefdestaal kent en begrijpt. Het is niet voldoende om je eigen liefdestaal te kennen, want dan ga je vooral in de verwachting dat de andere dingen doet voor jou. Maar net als jij super belangrijk bent in je relatie, is ook je partner van onontbeerlijk belang. Zoals bij heel veel dingen in het leven is het belangrijk om een evenwicht te vinden: hoe kan jij de primaire liefdestaal van je partner voeden en hoe kan je ervoor zorgen dat ook jouw belangrijkste liefdestaal gevoed wordt? Wat heb je nodig om je goed te voelen? En kunnen jullie dat aan elkaar geven?

Niet heel je leven dezelfde liefdestaal

Welke liefdestaal voor jou primeert kan variëren afhankelijk van de periode in het leven waarin jij je bevindt. Soms overkomt je iets in het leven, waardoor een andere liefdestaal plots belangrijker wordt of je hebt andere noden omdat je in een andere levensfase zit. Dus ook je ouders, je kinderen en je vrienden en familie hebben hun eigen liefdestaal. Om je goed te voelen bij elkaar, ongeacht of je nu in een liefdesrelatie, een ouder-kind-relatie of een vriendschapsrelatie zit, is het niet onbelangrijk om een vorm van herkenning te voelen bij elkaar. 

Ontdek welke jouw liefdestaal is

Heb jij intussen al een beeld van welke liefdestaal voor jou het belangrijkst is? Misschien vind je ze allemaal belangrijk? Is er eentje die er bovenuit springt? En welke liefdestaal primeert voor je partner? Als je nog geen partner hebt, heb je intussen misschien een beter beeld van waarop je moet letten vooraleer je een relatie aangaat met iemand? Uiteraard bestaat er ook een test over de liefdestalen. Deze vind je hier.

Welke is jouw liefdestaal? En die van je partner?

Meer lezen? Dan heb je misschien iets aan de boeken van Gary Chapan:

About the Author

Follow me

Lieselot is trotse mama van Mathias en gelukkig getrouwd met Dieter. Carrière maken, zorgen en klaarstaan voor anderen was jaren haar prioriteit, tot ze zelf ziek werd en zelfzorg steeds belangrijker werd in haar leven. Nu combineert ze zelfzorg met de zorg voor anderen als Zelfzorg Expert.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>