Yoga en zelfzorg

Yoga Huisje Maneschijn

0 comments

Zelfzorg kan veel verschillende vormen aannemen. Dat is net het punt van zelfzorg: wat helpt jou om je goed te voelen? Waarvan kom jij tot rust? Waar krijg je energie van? Hieronder gaan we wat dieper in op de mogelijkheden van yoga, de mogelijke valkuilen en de zoektocht naar hoe ook jij aan yoga kan doen. Je vindt in deze blog ook enkele video’s met 2 heel goede yoga-oefeningen die jou helpen om meer aan zelfzorg te doen.

Welke vorm van yoga past bij jou?

Ben je vertrouwd met yoga? En welke vorm van yoga doe jij? Vroeger was ik mij helemaal niet bewust van de verscheidenheid aan mogelijkheden van yoga. In mijn hoofd was yoga samen “ohm”-en, de zonnegroet doen en je zo ver mogelijk uitrekken als je kan. Dat is enerzijds ook wel waar denk ik, maar anderzijds ga je zo aan het doel van yoga voorbij. Het doel van yoga is volgens mij jezelf leren kennen, tot rust komen, voelen wat voor jou werkt en langzaamaan steeds sterker en flexibeler worden. In dat opzicht is yoga dus heel vergelijkbaar met zelfzorg.

Om te ontdekken welke vorm van yoga het beste bij jou past, is het belangrijk om te weten welke vormen er allemaal bestaan. Ik ben geen expert in yoga, dus ik ga me beperken tot het opsommen van de yoga vormen. De meest populaire yoga vormen zijn: 

  • Hatha yoga
  • Kundalini yoga
  • Yin yoga
  • Hot yoga
  • Yoga Nidra
  • Vinyasa yoga

Deze lijst is mogelijk niet volledig, maar ik wil hiermee vooral aangeven dat er best wel wat mogelijkheden zijn. Ik mag dan wel een expert zijn in zelfzorg, met yoga heb ik weinig tot geen ervaring.

Yoga als perfectionist

Vroeger volgde ik een paar keer een yoga-les, maar helaas was dit meestal niet met het gewenste resultaat. Ik zat zo vast in mijn perfectionisme dat ik eerder bezig was met het zo goed mogelijk uitvoeren van de oefening dan met het gevoel dat yoga met zich meebrengt.

Daarnaast probeerde ik het er ook zo elegant mogelijk te laten uitzien en hoopte ik dat de yoga-leraar zou zeggen: “Goed zo Lieselot, jij kan dat al heel goed.” Dat was namelijk één van mijn problemen vroeger. Ik was heel perfectionistisch en had heel weinig zelfvertrouwen en daardoor zocht ik altijd bevestiging van mensen die beter waren dan ik. Heel vermoeiend was dat.

In de realiteit moet het er allemaal wat Mr. Bean-achtig uitgezien hebben. Ik deed zo hard mijn best dat het waarschijnlijk heel houterig leek en dat het eerder komisch was om naar te kijken. Dus mijn conclusie was: ik ben hier echt niet goed in en yoga is helemaal niets voor mij.

De beleving van yoga

Intussen heb ik geleerd dat yoga gaat om het “zijn”, de ademhaling, het voelen en met jezelf bezig zijn. Yoga is dus eerder een beleving dan een wedstrijd om het zo goed mogelijk te doen. Dat is een heel andere manier van naar yoga kijken dan hoe ik dat vroeger deed. 

Volgens mij gaat yoga ook om het vinden van een evenwicht. Niet alleen letterlijk, met de bedoeling om niet om te vallen, maar ook figuurlijk. Als je yoga beschouwt als een beleving, een moment van zelfzorg en tijd voor jezelf, dan gaat het allemaal veel vlotter. Daarnaast heeft de voorbije pandemie ook wel wat voordelen met zich meegebracht. Je kan intussen yoga volgen van achter een computer scherm en je hoeft niet meer bezig te zijn met je omgeving, hoe de anderen mogelijk over jou denken en hoe goed jij bent in het uitvoeren van je oefening. Dus ja, ook yoga is een evenwicht vinden tussen de oefening goed genoeg doen zodat ze effect heeft en toch voldoende rust vinden in de oefening op zich.

Yoga moet je zelf doen, maar niet alleen

Net als bij zelfzorg gaat deze redenering ook op voor yoga. Je moet het zelf doen, het effect ervaar je ook zelf, maar er is niemand die zegt dat je het alleen moet doen. Ik heb mijn liefde voor yoga terug gevonden dankzij Sofie van Yoga Huisje Maneschijn. Sofie is niet alleen een fantastische vriendin en een liefdevolle vrouw, ze is ook top in haar vak. Sofie en ik kennen elkaar al jaren en van bij het begin van mijn loopbaan is zij een vaste waarde geweest in mijn leven. Ik geloof dat we samen geëvolueerd zijn naar meer zelfzorg. We zijn allebei herstellend van perfectionisme, op onze eigen manier en we hebben heel veel aan elkaar. Sofie is intussen een expert in yoga en dat straalt ze van top tot teen uit. Ik laat ze zichzelf even voorstellen in onderstaand filmpje.

Zachte flow beweging

Zelf heb ik nogal een heftig jaar achter de rug. De behandelingen die ik heb ondergaan waren intensief en de combinatie met endometriose zorgden ervoor dat ik heel wat pijn had. Als je voornamelijk plat ligt en weinig beweging hebt, omdat elke beweging pijn doet, dan hoef ik je niet te vertellen dat dit niet ideaal is voor de spieren in je lichaam.

Intussen gaat het gelukkig veel beter met mij en weet ik wat ik moet doen om de meeste pijn onder controle te houden. Anderzijds vraagt mijn lichaam best wel wat aandacht. Mijn spieren zijn stijf, de covid-pandemie zorgt ervoor dat ik de laatste weken niet zo makkelijk naar de kinesist kan gaan en dat is uiteraard niet bevorderlijk voor mijn spieren.

Meer nog, hoe langer het duurt, hoe meer spierpijn ik begin te krijgen op elke plaats in mijn lichaam. Gelukkig heb ik ook hiervoor best wel wat middeltjes ontdekt om mij te helpen (in latere blogs lees je daarover meer), maar ik merk dat de zachte flow beweging van Sofie ook heel wat helpt. Je voelt zo de spieren in je lichaam werken en deze oefening geeft het juiste evenwicht tussen inspanning en ontspanning.

Als deze oefening je aanspreekt en je voelt, net als ik, de expertise van Sofie, dan kan je hier terecht om haar aanbod van video’s te bekijken.

Het belang van ademhaling

Wist je dat ademhaling een heel grote rol speelt in hoe je je voelt? Het belang van de juiste ademhaling valt niet te onderschatten. Regelmatig doe ik met de mensen die bij mij in begeleiding komen een oefening op ademahling. Ook voor mezelf neem ik vaak even de tijd om te zitten en rustis adem te halen.

Als je ademhaling onrustig is, of je zit heel hoog in je keel te ademen, dan kan dat ervoor zorgen dat je duizelig bent, je moe voelt, niet goed in je vel zit. Heel veel mensen hebben last van chronische hyperventilatie, waardoor ze zich ziek voelen, hoofdpijn hebben en nog veel meer klachten ervaren. Ik kan een hele blog schrijven over ademhaling – dat staat ook nog op het programma voor een later moment – maar voor nu zou ons dat te ver leiden.

Ook in yoga is het heel belangrijk om goed adem te halen, zodat je spieren de zuurstof krijgen die ze nodig hebben en je lichaam helemaal kan onstpannen. Daarom is het fijn als je je even laat meenemen door Sofie tijdens deze ademhalingsoefening.

De smaak van yoga te pakken?

Wil je meer weten over yoga en heb je de smaak helemaal te pakken? Je kan bij Sofie terecht voor yoga video’s, maar het liefst van alles neemt ze je persoonlijk mee in één van haar lessen. Het mag duidelijk zijn dat ik zelf een grote fan ben van Sofie, van haar professionaliteit en de manier waarop zij yoga aanpakt. Meer informatie over haar lessen vind je hier.

Voor mij is yoga intussen ook een vorm van zelfzorg geworden. Tot slot wil ik graag nog een tip meegeven. Ik ben zelf nogal gevoelig aan geuren en zweetgeur of de geur van zo’n sportzaal is niet mijn favoriete geur. Dus als ik thuis aan yoga doe of ik ga op een locatie waar meerdere mensen zijn, dan gebruik ik telkens een beetje aromatherapie. Om helemaal in de sfeer te komen en rust te vinden is de Don’t worry roller mijn maatje tijdens de yogalessen. 

Wat betekent yoga voor jou?

About the Author

Follow me

Lieselot is trotse mama van Mathias en gelukkig getrouwd met Dieter. Carrière maken, zorgen en klaarstaan voor anderen was jaren haar prioriteit, tot ze zelf ziek werd en zelfzorg steeds belangrijker werd in haar leven. Nu combineert ze zelfzorg met de zorg voor anderen als Zelfzorg Expert.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>