• Home
  • Blog
  • Yoga tijdens de winterzonnewende

Yoga tijdens de winterzonnewende

Sofie van yoga huisje maneschijn geeft hier een fijne en rustgevende yoga oefening mee die je perfect kan doen om wat meer tot jezelf te komen tijdens de donkere winterdagen

0 comments

Er gaat de laatste weken geen dag voorbij zonder dat iemand met mij deelt dat hij of zij zich (een beetje) somber voelt op dit moment. Bijna iedereen heeft het over de donkere dagen en hoe die inwerken op hun humeur.

Ik begrijp het helemaal, want ook ik voel mij beter en energieker als de zon schijnt en als het warmer is. De donkere dagen helpen niet om fris en opgewekt uit je bed te komen...

Er is ook goed nieuws, want de winterzonnewende komt eraan.
Sofie van Huisje Maneschijn legt uit.

Winterzonnewende

De winterzonnewende is - zoals de naam het zelf zegt - de dag waarop de zon zich wendt tot het andere halfrond van de wereld. 21 december is de kortste dag van het jaar. Dat wil zeggen dat op die dag de zon het minst lang schijnt en de nacht het langste is van het hele jaar. Vanaf die dag worden de dagen elke dag terug wat langer.

Het komt er eigenlijk op neer dat de zon terugkeert van de steenbokskeerkring naar de kreeftskeerkring. Hierdoor kan het noordelijk halfrond van de aarde weer beginnen opwarmen en krijgen we steeds meer licht op "ons" deel van de aarde.

Yoga en winterzonnewende

In de yoga wordt  op de dag van de winterzonnewende het licht gevierd, omdat de donkerste dagen dan voorbij zijn en de dagen telkens lichter worden. Je kan speciaal voor dit moment een yoga oefening doen die de weg naar het licht viert. 

Traditioneel worden er pranams uitgevoerd tijdens de winterzonnewende. Dit zijn handgebaren waarbij je ook een lichaamshouding kan doen.

Sofie deelt in onderstaande video een stukje van een yin-les, waarin ze de meest rustige pranam toont. 

Als je de hele les wil bekijken, dan kan dat via deze link.

Over Sofie

Sofie is een goede vriendin van Lieselot en een expert in yoga. Reeds van kindsaf was ze geïntrigeerd door de maan. Vandaar ook dat haar yogastudio de naam Huisje Maneschijn kreeg. Sofie is niet alleen een meester in yoga, maar ook een heel intelligente en wijze vrouw. Haar ouders hebben haar naam goed gekozen, gezien Sofia Wijsheid betekent.

Als je meer over haar wil lezen, haar wil contacteren of wil weten wie ze is en wat ze doet, kan je uiteraard terecht op haar website.

Yoga-tip

Zoals je misschien weet ben ik zelf niet de grootste expert in yoga. Ik hou wel van de filosofie ervan en de rust die het brengt. Daarnaast geloof ik ook in de opbouw van de spieren en alle voordelen voor je lichaam en geest.

Wat mij helpt om aan yoga te doen is de juiste setting creëren. Als ik sport, vind ik het fijn om in het comfort van mijn eigen omgeving te zijn - zodat niemand mij ziet en ik alleen op mezelf kan focussen. 

Om deze setting te creëren is voor mij de gezelligheid van de ruimte belangrijk. Daarbij breng ik wat sfeer door het gebruik van mijn aromalampen. Ik hou ook van lekkere geuren, dus ik gebruik de zalig zen geurkristallen en om tot slot nog na te genieten, neem ik een rustgevend bad of geniet ik van een heerlijke thee.

Hoe geniet jij het meeste van yoga?
Wat is je ervaring met deze oefening?

About the Author

Follow me

Lieselot is trotse mama van Mathias en gelukkig getrouwd met Dieter. Carrière maken, zorgen en klaarstaan voor anderen was jaren haar prioriteit, tot ze zelf ziek werd en zelfzorg steeds belangrijker werd in haar leven. Nu combineert ze zelfzorg met de zorg voor anderen als Zelfzorg Expert.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>