Haal je veel inspiratie uit mijn blogs? Je mag mij altijd trakteren op een theetje 🍵Ben je al eens naar een tuincentrum gegaan om daar bloemen en planten voor je tuin uit te kiezen?

Als je een tuin wil waarin bomen groeien, dan heb je vooral veel geduld nodig.

Onlangs vroegen we raad aan iemand die best wat verstand heeft van bomen en planten. We vertelden hem dat we ons vergist hadden bij de aankoop van enkele planten. Onze planten waren zo klein, dat het nog wel een paar jaar zou duren eer die echt in bloei zouden staan.

Deze persoon vertelde ons dat we een goede vergissing hadden begaan. Planten en bomen koop je namelijk best zo klein mogelijk. Als je een "voorgekweekte" boom koopt, die je nadien in jouw tuin plant, dan duurt het veel langer voor die boom om zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving. Je koopt best jonge boompjes die de tijd krijgen om hun wortels stevig te verankeren in de grond. Zo kan die boom nadien uitgroeien tot een stevige en gezonde boom.

Een boom die al iets ouder is, zal al zijn energie moeten steken in het bevoorraden van de stam en de kruin die er al zijn, waardoor die geen mogelijkheid meer heeft om stevig te verankeren in de nieuwe bodem.

Dat lijkt me een mooie metafoor voor ons als mensen... laten we de tijd nemen om stevige wortels te kweken en te verankeren in onze omgeving. We kunnen nadien echt nog groeien en bloeien. Maar als we geen stevige wortels hebben, dan moeten we al onze energie steken in onze uiterlijke vertoning, zonder dat we met beide voeten stevig op de grond staan.

De basis is dus zelfzorg - de tijd nemen om  te verankeren. Zo gaat dat ook met herstel van langdurig ziek zijn bijvoorbeeld: eerst de tijd nemen om weer gezond te worden. Daarna is er nog tijd genoeg om alle dromen en plannen te realiseren....


Wanneer had jij meer tijd mogen nemen voor het verankeren van je wortels?

Deel deze zelfzorg (z)ingeving

door anderen bekeken


Liefde en vriendschap geven en nemen
Zelfliefde Anders zijn
Reflectiemoment ongeduld
zelfvertrouwen niet helpen
Perfectionisme wat je over jezelf gelooft
Aanvaarding loslaten
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Starten met zelfzorg?

Dan is Het praktische zelfzorgboek misschien iets voor jou. Dit boek in handig formaat helpt jou om meer inzichten te krijgen in jezelf en wat jij nodig hebt om je goed te voelen en gelukkig te zijn.

Het praktische zelfzorgboek
>