Aanvaarding tijd

0 comments

Ben je al eens naar een tuincentrum gegaan om daar bloemen en planten voor je tuin uit te kiezen?

Als je een tuin wil waarin bomen groeien, dan heb je vooral veel geduld nodig.

Onlangs vroegen we raad aan iemand die best wat verstand heeft van bomen en planten. We vertelden hem dat we ons vergist hadden bij de aankoop van enkele planten. Onze planten waren zo klein, dat het nog wel een paar jaar zou duren eer die echt in bloei zouden staan.

Deze persoon vertelde ons dat we een goede vergissing hadden begaan. Planten en bomen koop je namelijk best zo klein mogelijk. Als je een "voorgekweekte" boom koopt, die je nadien in jouw tuin plant, dan duurt het veel langer voor die boom om zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving. Je koopt best jonge boompjes die de tijd krijgen om hun wortels stevig te verankeren in de grond. Zo kan die boom nadien uitgroeien tot een stevige en gezonde boom.

Een boom die al iets ouder is, zal al zijn energie moeten steken in het bevoorraden van de stam en de kruin die er al zijn, waardoor die geen mogelijkheid meer heeft om stevig te verankeren in de nieuwe bodem.

Dat lijkt me een mooie metafoor voor ons als mensen... laten we de tijd nemen om stevige wortels te kweken en te verankeren in onze omgeving. We kunnen nadien echt nog groeien en bloeien. Maar als we geen stevige wortels hebben, dan moeten we al onze energie steken in onze uiterlijke vertoning, zonder dat we met beide voeten stevig op de grond staan.

De basis is dus zelfzorg - de tijd nemen om  te verankeren. Zo gaat dat ook met herstel van langdurig ziek zijn bijvoorbeeld: eerst de tijd nemen om weer gezond te worden. Daarna is er nog tijd genoeg om alle dromen en plannen te realiseren....


Wanneer had jij meer tijd mogen nemen voor het verankeren van je wortels?

About the Author

Follow me

Lieselot is trotse mama van Mathias en gelukkig getrouwd met Dieter. Carrière maken, zorgen en klaarstaan voor anderen was jaren haar prioriteit, tot ze zelf ziek werd en zelfzorg steeds belangrijker werd in haar leven. Nu combineert ze zelfzorg met de zorg voor anderen als Zelfzorg Expert.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>