Een nieuwe gewoonte

zelfzorg als nieuwe gewoonte

0 comments

Zelfzorg als nieuwe gewoonte

Wanneer je ontdekt hebt wat zelfzorg voor jou betekent, dan weet je meestal ook hoe je het kan toepassen in je leven. Is het intussen ook al een nieuwe gewoonte geworden? Zelfzorg gaat niet alleen om tijd nemen voor jezelf door een bad te nemen, naar de schoonheidsspecialist te gaan en soms eens goed foert te zeggen tegen alles en iedereen. Dat mag uiteraard natuurlijk ook! Zelfzorg is echter meer dan dat.

Het is een gewoonte, een manier van leven, waarin je even goed voor jezelf zorgt als je voor anderen doet. Daarbij kan je in je achterhoofd houden hoe je voor anderen zorgt. Is dat door voor de mensen in je omgeving een bad te laten vollopen, hen te masseren of bij de schoonheidsspecialist langs te sturen? Of doe je dat vooral door hen aandacht en tijd te geven?

Zelfzorg als levensstijl betekent niet dat je altijd helemaal in balans moet zijn. Noch betekent het dat je je 100% van de tijd goed moet voelen in je vel. Dat is gewoon niet realistisch. Je bent goed in zelfzorg als je weet wie je bent en wat je nodig hebt om je zo goed mogelijk te voelen. Het wordt een nieuwe gewoonte als je ontdekt hebt hoe je in je dagelijks leven aan zelfzorg kan blijven doen. Ondanks de stress, spanningen en druk die ons leven en onze omgeving soms met zich kunnen meebrengen. Maar hoe lang duurt het eer je van een nieuwe gewoonte kan spreken?


Een nieuwe gewoonte creëren

Afhankelijk van welk boek, tijdschrift of welke coach je volgt zal je al wel iets gelezen hebben over hoe lang het duurt eer je een nieuwe gewoonte gecreëerd hebt. De ene zegt dat het 21 dagen duurt, nog iemand anders zegt dat je 60 dagen nodig hebt of anderen zeggen een veelvoud van 21 dagen. In de realiteit is het - zoals zo vaak - afhankelijk van persoon tot persoon én van hoe belangrijk die nieuwe gewoonte voor jou is.

Zo gaat het ook met zelfzorg. Het gaat erom de gewoonte van zelfzorg te vervangen door je oude gewoontes van voornamelijk klaar staan voor anderen. Dat vergt tijd. En geduld. En nog meer tijd en meer geduld. 

Hoe lang duurt het om een nieuwe gewoonte te creëren?

Niet alleen zelfzorg

Ik zal eerlijk met je zijn: voor veel mensen is zelfzorg het eerste wat er (opnieuw) bij inschiet van zodra het even wat minder met hen gaat. Op zich is dat helemaal niet erg. Het is een kwestie van mild zijn voor jezelf en je de tijd geven om een nieuwe gewoonte te maken van zelfzorg. Zoals reeds eerder gezegd betekent zelfzorg dat je voor jezelf weet wat jij nodig hebt om je goed te voelen in je vel. En dat wil niet zeggen dat jij altijd alleen maar dingen moet doen die jou helpen om je goed te voelen.

Soms moet je eens iets doen wat je niet leuk vindt of wat minder bij jou past. Zo gaat het leven nu eenmaal. In ieders leven is er altijd wel iets wat minder aangenaam is:

  • Een familielid met wie je het niet zo goed kan vinden of een collega op het werk met wie het echt niet klikt
  • Je doet je job alleen omdat je een lening hebt lopen of je een eigen zaak aan het uitbouwen bent
  • Sociale verplichtingen die er nu eenmaal bij horen, maar die je eerlijk gezegd niet echt leuk vindt
  • Als je (chronisch) ziek bent kies je daar ook niet voor, maar toch neemt dat soms de bovenhand in je leven

Geef jezelf tijd

Zelfzorg helpt je om te weten wat je kan doen om je opnieuw goed in je vel te voelen en je evenwicht terug te vinden, ondanks de dagelijkse uitdagingen van het leven. De kans bestaat dat je gedurende een (vakantie)periode heel erg aan zelfzorg gedaan hebt. En je nu verwacht je van jezelf dat je vanaf nu altijd aan zelfzorg zal doen. Je weet nu hoe het moet, dus kan je er maar beter een nieuwe gewoonte van maken, toch?

Helaas heb je mogelijk geen rekening gehouden met het feit dat je de voorbije jaren niet de gewoonte had om aan zelfzorg te doen. Meer nog, je was het gewoon om aan "anderenzorg" te doen. Die gewoonte leer je ook niet zomaar af. Geef jezelf dus de tijd om die nieuwe gewoonte van zelfzorg te laten insijpelen. Soms zal het gedurende een lange tijd goed gaan en soms weer wat minder.

Het is dus moeilijk te zeggen hoe lang het duurt eer jij een nieuwe gewoonte hebt gecreëerd. Omdat iedereen anders is en omdat je oude gewoontes er misschien wel heel erg ingebakken zaten. Het feit is wel dat je intussen al ontdekt hebt hoe je aan zelfzorg kan doen. En je weet ook dat je gedurende een periode goed voor jezelf kan zorgen. Als je dat in je achterhoofd houdt, worden de periodes van zelfzorg automatisch langer. En stilaan wordt zelfzorg jouw nieuwe gewoonte, waarbij de periodes waarin je jezelf voorbijloopt steeds minder worden.

Liefst zonder druk

In de ideale wereld is zelfzorg iets wat er gewoon in jou zit en dat je er niet te veel moet over nadenken. Om daar te komen heb je tijd nodig en geduld. Wat geen goed idee is, is om jezelf te verplichten om aan zelfzorg te doen. Omdat de realiteit je zal leren dat je niet altijd je afspraken met jezelf zal kunnen nakomen. En als je van jezelf verwacht dat je dagelijks aan iets van zelfzorg zal doen, dan creëer je vooral een schuldgevoel. Dat brengt met zich mee dat jij tegen jezelf zal zeggen dat je "niet goed bezig" bent. En door dat te voelen, ga je net minder aan zelfzorg doen. Je gaat, in tegenstelling tot wat je van jezelf verwacht, eerder een nieuw onevenwicht creëren.

Bovendien is het niet zo dat als jij de klik hebt gemaakt en je weet wat zelfzorg voor jou betekent, dat jij altijd, op elk moment van de dag alleen maar doet wat goed is voor jou. Want als jij reeds je hele leven een zorgzaam persoon bent die klaarstaat voor anderen, dan ga jij niet ineens stoppen met dat te doen. Dat hoeft ook helemaal niet. Soms is het best oké om de noden van anderen te laten voorgaan op die van jou. Zolang je dat niet systematisch doet en regelmatig óók eens jouw noden laat voorgaan op die van iemand anders. 

Jouw puzzel naar zelfzorg leg je stukje voor stukje

Je kan de nieuwe gewoonte van zelfzorg zien als een puzzel. Die leg jij stukje voor stukje, zonder al te veel druk te zetten. Soms is het even zoeken en soms ligt het volgende puzzelstuk vlak voor je neus. Het ene moment past alles mooi in elkaar en het andere moment moet je draaien, schuiven, een puzzelstuk wegnemen, ... maar stap voor stap geraakt je puzzel af.

Leg jezelf dus niet te veel druk op om je evenwichtige, nieuwe jij te zijn. Wees mild voor jezelf. Neem af en toe wat afstand van je situatie, zeker als het wat moeilijker gaat. En besef dat zelfs als je even wat minder aan zelfzorg doet, je toch de capaciteiten hebt om op korte termijn wel weer meer aan zelfzorg te doen. Je kan het, dat heb je namelijk reeds aan jezelf bewezen.

Gun het jezelf

Dus in plaats van jezelf nieuwe gewoontes op te leggen en daarbij streng te zijn voor jezelf, gun het jezelf dan gewoon om meer aan zelfzorg te doen. Dat gaat ook zo met het creëren van andere nieuwe gewoontes: wil je meer sporten? Gun jezelf dan de tijd om op regelmatige basis te sporten. Wil je gezonder eten? Gun het jezelf en je gezondheid om bijvoorbeeld het ontbijt al om te toveren in een gezonder alternatief. Ga zo stap voor stap te werk.

Wees niet hard voor jezelf omdat je er wéér niet bent in geslaagd om te doen wat je je hebt voorgenomen. Wees in plaats daarvan trots op jezelf omdat je het jezelf gegund hebt om wél te doen wat je nu vaker wil doen.

Je weet dat je het kan en bovenal verdien je het.

About the Author

Follow me

Lieselot is trotse mama van Mathias en gelukkig getrouwd met Dieter. Carrière maken, zorgen en klaarstaan voor anderen was jaren haar prioriteit, tot ze zelf ziek werd en zelfzorg steeds belangrijker werd in haar leven. Nu combineert ze zelfzorg met de zorg voor anderen als Zelfzorg Expert.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>