Wat is zelfzorg?

Het woord zelfzorg kennen we allemaal. Maar wat is zelfzorg nu eigenlijk? We spreken vaak over zelfzorg als we nood hebben aan tijd voor onszelf. Maar zelfzorg is veel meer dan dat. Kom er alles over te weten via deze pagina.

Mentale gezondheid, therapeuten ontwarren hoofd van patiënt

Wat betekent zelfzorg?

Zelfzorg omvat zoveel meer dan tijd nemen voor jezelf. Zelfzorg begint bij zelfinzicht: wie ben jij en wat heb jij nodig om zo goed mogelijk om te gaan met het leven? Zelfzorg is de basis van een vrij en gelukkig leven. Het is dan ook de missie van De Zelfzorg Expert om zo veel mogelijk mensen te helpen om beter voor zichzelf te zorgen. Hoe meer mensen zich (meestal) goed in hun vel voelen en hoe meer mensen weten wat zij nodig hebben om hun evenwicht te bewaren, des te meer mensen zich vrij en gelukkig zullen voelen.

Wat is zelfzorg voor jou? Als je aan 100 mensen vraagt wat zelfzorg is, dan zal je waarschijnlijk 100 verschillende antwoorden krijgen. Zelfzorg is dan ook heel persoonlijk. Enkele voorbeelden van zelfzorg:

 • Regelmatig bewegen
 • Gezond eten en drinken
 • Voldoende (nacht)rust
 • Tijd doorbrengen met dierbaren
 • Luisteren naar je lichaam
 • Dingen doen die je graag doet
 • Dicht bij jezelf blijven
 • Je grenzen bewaken
 • Gezond egoïstisch zijn
 • Jezelf in vraag durven stellen
 • Medeleven tonen met jezelf
 • Jouw eigen keuzes maken

Wat is zelfzorg - definitie

Zelfzorg is zo een gekend begrip, dat zelfs de Wereldgezondheids Organisatie - WHO - er een definitie voor heeft geschreven. Omwille van de volledigheid van deze pagina, delen we de definitie hier graag met je. Ook in de gratis cursus "Zelfzorg voor beginners" vind je een stukje over zelfzorg volgens WHO.

Wat is zelfzorg volgens WHO

De definitie van de WHO van zelfzorg is het vermogen van individuen, gezinnen en gemeenschappen om hun eigen gezondheid te bevorderen, ziekte te voorkomen, hun gezondheid in stand te houden en met ziekte en handicaps om te gaan, met of zonder de steun van een gezondheidswerker.

Zoals ik ook in de cursus bespreek, zegt deze definitie op zich niet zo heel veel. De definitie is heel breed en je kan er alle kanten mee op. Bovendien is deze definitie vooral gericht op algemene gezondheid. En bij De Zelfzorg Expert richten we ons meer op het evenwicht tussen fysieke en mentale gezondheid.

Wat is Zelfzorg volgens De Zelfzorg Expert
Mentale gezondheid - mensen doen brein groeien door ze water te geven

Zelfzorg is een woord dat voor zich spreekt: het gaat over zorg dragen voor jezelf. Het lijkt heel eenvoudig, toch is het niet altijd vanzelfsprekend. Met een drukke agenda, een veeleisende job, een (jong) gezin en een gezellig sociaal leven, komen we er niet altijd toe om tijd voor onszelf te nemen. Daar waar de ene van een gezellige drukte houdt, voelt de andere zich overbevraagd door alle verplichtingen in het leven. Omdat we allemaal zo verschillend zijn, is zelfzorg voor iedereen anders. Mogelijk betekent zelfzorg voor jou dat je wat extra slaap nodig hebt. Je partner heeft misschien meer nood aan extra bewegen en/of gezonde voeding. 

Voor mij start zelfzorg met zelfbewustzijn*, bewust omgaan met wat er zich in je leven afspeelt. We zijn in de eerste plaats allemaal mensen, wat betekent dat we ook emoties hebben en dus emotioneel reageren. 
Daar is helemaal niets mis mee en bovendien hebben we geen invloed op wat we denken of wat we doen. Hoe we op bepaalde gebeurtenissen reageren, daar kunnen we wel iets aan doen. Maar dan moet je eerst en vooral jezelf beter leren kennen. 

*Zelfbewust is een vrije "vertaling" van mindfulness: bewust en zonder oordeel waarnemen wat er in en rondom jou gebeurt. Dit helpt je om steeds weer (innerlijke) rust te vinden, zelfs in stressvolle situaties.

De basis van zelfzorg is uitzoeken wat het voor jou betekent, zodat jij beter zorg kan dragen voor jezelf. Het doel van zelfzorg is altijd om je goed in je vel te voelen, zowel fysiek als mentaal.

Enkele zelfzorg tips:
Rust in je hoofd

Een rustig hoofd voelt zoveel vrijer aan dan een hoofd dat vol zit met takenlijstjes. Ontdek wat jou helpt om je hoofd leeg te maken.

Doe iets leuks

Het is zo makkelijk om je te verliezen in alle verantwoordelijkheden. Plan daarom regelmatig iets leuks waaraan je plezier beleeft.

Kies ook voor jezelf

Je best doen voor anderen is fijn, maar het is belangrijk om ook voor jezelf te kiezen. Wat helpt jou om tot rust te komen?

Zelfzorg tool

Stress-test

Maak kennis met jouw "stresspersoonlijkheid" en ontdek daarmee waar de uitknop van jouw piekergedachten zit.

 • Ontdek jouw sterktes en valkuilen
 • Waar sta je met zelfzorg?
 • Krijg tips voor meer zelfzorg
 • Meteen aan de slag

Je moet het zelf doen, maar niet alleen

Ondanks wat velen lijken te denken is zelfzorg absoluut niet hetzelfde als "alleen-zorg". Omdat het over jou gaat moet je er inderdaad wel zelf mee aan de slag, maar niemand heeft ooit beweerd dat je het alleen moet doen. Enkele redenen waarom hulp inroepen kan helpen:

1.

Blik van buitenaf

Vaak weet je wat je precies moet doen om anderen te helpen en toch lijk je er niet in te slagen om je tips zélf toe te passen. Daarom is hulp van buitenaf handig. Een buitenstaander kan vaak meer bereiken dan je zelf ooit voor mogelijk hield. 

2.

Je hart luchten

Soms is het al voldoende om je hart te luchten tegen iemand die je écht begrijpt. Zonder dat je te horen krijgt dat iedereen het lastig heeft of dat we allemaal moe zijn. Een luisterend oor, zonder enige vorm van oordeel kan soms wonderen verrichten.

3.

De mens in jou

Als jij altijd klaar staat voor anderen, wie staat er dan klaar voor jou? Soms ben je zó zorgzaam dat jij en anderen wel eens durven vergeten dat ook jij slechts een mens van vlees en bloed bent. Ook jij verdient aandacht en zorgzaamheid.

Plan je zelfzorg gesprek

Als jij vragen hebt over zelfzorg, oververmoeidheid, stress, vermoeden van een burn-out, overgevoeligheid, omgaan met chronische ziekte of andere dingen die zwaar op je wegen, dan ben ik er voor je. Zelfzorg kan ook betekenen dat je de hulp inroept van iemand anders. Zet vandaag nog je eerste stap naar meer zelfzorg en maak een afspraak voor een zelfzorg gesprek.

Over De Zelfzorg Expert

Ik ben Lieselot, mama van Mathias en gelukkig getrouwd met Dieter. Zoals iedereen heb ik mijn eigen persoonlijke rugzak. Ondanks meerdere tegenslagen in het leven, slaag ik er toch in om gelukkig te zijn. De ene dag wat meer dan de andere. Ik leef het echte leven, niet het leven dat wenselijk lijkt. En dat wens ik jou ook toe: kunnen genieten, ondanks de drukte van het dagelijks leven.

Zelfzorg inspiratie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

>