zelfvertrouwen niet helpen

0 comments

De meeste mensen die nood hebben aan extra zelfzorg, zijn mensen die constant klaar staan voor anderen. Ze willen iedereen helpen en vergeten daarbij zichzelf.

Nochtans verdient niet iedereen evenveel hulp. 

Bovendien is het niet altijd verstandig om steeds te blijven helpen. 

Neem het voorbeeld van een gokverslaafde persoon die zwaar in schulden zit: als je deze persoon extra geld toestopt, dan is de kans groot dat dit geld opnieuw naar het gokken gaat, waar het vervolgens kwijtgespeeld wordt en de schuldenberg uiteindelijk groter maakt.

In bovenstaande geval help je die persoon het beste door niet meer te willen helpen. Geen geld meer geven is één van de verstandigste stappen die je kan zetten. Los van op een andere manier hulp zoeken natuurlijk.

Als je niet emotioneel betrokken bent bij de situatie, is de geldkraan toedraaien de meest logsiche stap. Toch zijn heel wat klanten van De Zelfzorg Expert mensen die blijven geven. Omdat ze goed willen zijn, omdat ze zorgzaam zijn en omdat ze hopen dat ze daardoor hun geliefde helpen.

Het hoeft ook niet altijd zo extreem te zijn. Er zijn veel situaties waarin je beter wat minder zou proberen helpen, omdat je door minder te helpen die persoon net méér helpt.

Wanneer had jij iemand meer kunnen helpen door die minder te helpen?

About the Author

Follow me

Lieselot is trotse mama van Mathias en gelukkig getrouwd met Dieter. Carrière maken, zorgen en klaarstaan voor anderen was jaren haar prioriteit, tot ze zelf ziek werd en zelfzorg steeds belangrijker werd in haar leven. Nu combineert ze zelfzorg met de zorg voor anderen als Zelfzorg Expert.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>